Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Extra parkeerplaatsen Centrum Carnisselande

BARENDRECHT (09 januari 2006) ­ Naar verwachting wordt in april 2006 gestart met de aanleg van bijna 200 extra parkeerplaatsen in de omgeving van het Middeldijkerplein, winkelcentrum Carnisse Veste en de tramplushaltes. Een eerste plan voor extra parkeerplaatsen in het centrum van Canrisse- lande werd in september 2005 gepresenteerd tijdens een inloopavond in het Infocentrum Carnisse- lande/Portland. Dit plan stuitte echter op veel verzet van bewoners. De gemeente ontving in totaal 60 reacties en bewoners van de Zuidersingel dienden de resultaten van een handtekeningenactie in bij wethouder Peter van Vugt (Verkeer en Vervoer). Op basis van deze informatie zijn de concept plan- nen aangepast en na een formele inspraakprocedure door b&w vastgesteld. De huidige plannen kun- nen rekenen op de steun van bijna alle bewoners uit het gebied. Momenteel worden de plannen tech- nisch uitgewerkt.

Het college van burgemeester en wethouders heeft bij de vaststelling van het definitieve ontwerp alle reac- ties van bewoners betrokken. Op basis hiervan zijn de oorspronkelijke plannen bijgesteld. Het huidige plan gaat uit van een extra parkeervoorziening langs Van Ommerenhaven en Van de Vormhaven, een door de bewoners aangedragen parkeervoorziening van haakse parkeervakken aan weerszijden van de Reling (langs het zorgcentrum) en een extra parkeervoorziening langs het Steurwater. De oorspronkelijke door de gemeente voorgestelde parkeervoorzieningen langs de Zuidersingel en de Steekkant zijn uit de plannen geschrapt.

Met het aanbrengen van deze extra parkeervoorzieningen wordt de norm van 1,5 parkeerplaats per woning in dit deelgebied helaas niet bereikt. De gemeente heeft echter geconstateerd dat een meerderheid van de bewoners zich daarbij neerlegt en desondanks de voorkeur uitspreekt voor de realisatie van het aangepaste parkeerontwerp.

Tramforenzen
Uit het door de gemeente in mei gehouden parkeeronderzoek blijkt dat er nauwelijks sprake is van tramfo- renzen van buiten de gemeente Barendrecht. Vrijwel alle tramforenzen zijn woonachtig in wijken van Ba- rendrecht, Barendrecht-Carnisselande en Portland. Het heeft daarom geen effect om alternatieve parkeer- voorzieningen voor tramforenzen te realiseren.

Carnisse Veste
De gemeente heeft met de eigenaar van Carnisse Veste afspraken gemaakt over het parkeren van winkel- personeel. De parkeergarage van Carnisse Veste is voortaan buiten winkeltijden toegankelijk voor mede- werkers. Dit voorkomt extra parkeerdruk in de wijken. Verder wordt de bewegwijzering naar de parkeergara- ge in het eerste kwartaal van 2006 door de gemeente verbeterd.

Noot voor de pers,