Time : 3:19:55 PM
Date : Monday, January 09, 2006
Sender Name: Kabinet Keulen

Persmededeling kabinet minister Keulen:

Reglementering leidt offerfeest in goede banen

Zoals elk jaar worden bij het offerfeest van de moslimgemeenschap veel schapen geslacht. In enkele Limburgse gemeenten (waaronder Bilzen) wordt dit jaar geëxperimenteerd met de inrichting van kleine tijdelijke erkende slachtplaatsen met een familiaal karakter, die toch dezelfde richtlijnen dienen na te leven als de andere tijdelijke erkende slachtplaatsen.

Minister Marino Keulen zal morgen (10 januari 2006) om 10 u. zo'n kleine tijdelijke erkende slachtplaats bezoeken in de Rooi nr. 16 te Bilzen. Ook belangstellende media zijn er welkom.

De organisatie van dit offerfeest vereist heel wat inspanningen van alle betrokkenen om de geldende regelgeving na te leven. Vlaams minister Marino Keulen heeft samen met de bevoegde federale minister Rudy Demotte en het Vlaams minderhedencentrum een werkdocument voor de organisatie van het islamitisch offerfeest opgesteld. Dit document maakt het alle betrokkenen mogelijk om de organisatie van het offerfeest in zo goed mogelijke banen te leiden. De handleiding geeft o.m. uitleg over de bevoegdheidsverdeling, de erkenning en inrichting van een tijdelijke slachtvloer, de afvalverwerking, goede voorbeelden van organisatie, etc.

Minister Keulen beklemtoont dat rituele thuisslachtingen al jarenlang verboden zijn. Hij heeft in het kader van het offerfeest de gemeenten daar op 21 november van vorig jaar aan herinnerd. In het verleden werd tegen het illegaal thuisslachten meermaals door politie en gerecht opgetreden. Inbreuken tegen dit verbod kunnen ook dit jaar bestraft worden. Volgens Keulen is het illegaal slachten dankzij de handleiding voor het offerfeest, de inspanningen van de lokale besturen en politiediensten en acties van de dierenrechtenorganisatie Gaia vrij goed onder controle.

Minister Keulen wijst er tenslotte op dat de islam de moslims de keuze laat om ter gelegenheid van het offerfeest in plaats van een schaap te offeren, een gift te doen. Moslims kunnen bijvoorbeeld een gift doen aan een organisatie die hulp verschaft aan moslims of moslimgemeenschappen.

In het Vlaams Gewest werd in een dertigtal gemeenten een tijdelijke slachtinrichting erkend. In Limburg gaat het om de gemeenten Beringen, Bilzen, Genk, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren en Leopoldsburg. In de provincie Antwerpen werden tijdelijke slachtinrichtingen erkend in Antwerpen, Boom, Heist op den Berg, Hove, Kontich, Lier, Mechelen, Muizen, Niel, Rijkevorsel, Turnhout en Westerlo. In Oost-Vlaanderen gaat het om de gemeenten Aalst, Dendermonde, Gent, Lokeren, Sint-Niklaas, Temse en Zele. In Vlaams-Brabant gaat het om Asse, Diest, Leuven, Londerzeel, Meise, Roosdaal en Vilvoorde. In West-Vlaanderen werd een tijdelijke slachtinrichting erkend in Roeselare.

Persinfo:
Peter Dejaegher, woordvoerder van minister Keulen
gsm 0478/90.89.57- persdienst.keulen@vlaanderen.be