D66

D66 blijft tegen de door de regering voorgenomen missie naar de Afghanistaanse provincie Uruzgan. Dat zegt D66-kamerlid Bert Bakker. Volgens D66 is de missie in de kern niet juist en daardoor kan er in de randvoorwaarden niets worden veranderd om de Democraten binnenboord te halen.

Bakker: 'De Amerikanen zijn er na vier jaar strijd niet in geslaagd het terrorisme in deze provincie te beteugelen. Dat zal Nederland ook niet lukken met een wederopbouwmissie, die niet eens is gericht op het herstellen van de veiligheid. Maar zonder veiligheid kan er van wederopbouw ook geen sprake zijn. Daarmee is deze missie - alle goede bedoelingen ten spijt - gedoemd te mislukken.

Wat zéker geen invloed zal hebben op het standpunt van D66, zijn de diplomatieke dreigingen die vanuit de Verenigde Staten worden geuit richting Nederland. 'Wij sturen militairen op een missie met inhoudelijke argumenten. Het zou bijzonder kwalijk zijn als die discussie wordt vertroebeld met economische chantage. Nederland is een verantwoordelijke bondgenoot in Navo, maar dat betekent niet dat we niet ook een keer op inhoudelijke gronden "nee" kunnen zeggen'.

D66-minister Pechtold van Bestuurlijke Vernieuwing hekelde het politieke gedoe in de Tweede Kamer rondom de missie. De PvdA en de VVD willen geen duidelijkheid geven over waar zij staan totdat de regering het 'voornemen' om naar Afghanistan te gaan heeft omgezet in een 'besluit'. Volgens Pechtold heeft het kabinet een volwaardig debat mogelijk gemaakt maar blijft de kamer steken in procedureel gesteggel: 'Laten we publiekelijk het inhoudelijk debat met de Kamer voeren. Is er nú een vredesmissie mogelijk? Dat is de cruciale vraag,' zo zei Pechtold in zijn nieuwsjaartoespraak voor de Amsterdamse afdeling van D66.

Bert Bakker wijst er op dat D66 duidelijkheid heeft gemaakt dát zij tegen de missie is, en waarom. 'Wij willen daarover graag in debat met de andere partijen. Het siert PvdA en VVD niet dat zij vluchten in de procedure om het debat uit de weg te gaan'.

Leer hier de volledige toespraak van Alexander Pechtold in Amsterdam.

9-1-2006 13:23