Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Nieuwjaarspeech minister Dekker hoofdzetel VROM, 9 januari 2006

Beste mensen, medewerkers van VROM,

Om te beginnen wens ik u, uw partners en gezinnen een bruisend 2006. De bellen en belletjes die daarbij horen ziet u straks nog terug. Om teleurstellingen te voorkomen: niet in de vorm van champagne, maar u zult straks bij de borrel ongetwijfeld iets naar uw smaak vinden. 2005 is voor mij persoonlijk een zeer zwaar jaar geweest. Ik verloor eind Maart mijn partner, Constant van Gestel. Dan sta je voor de opgave persoonlijk verdriet en publiek functioneren te combineren. Dat is een lastige opgave. Een aantal van onze collega's heeft in het afgelopen jaar hetzelfde lot getroffen. Marjanne Sint zal daar straks bij stilstaan. Ik heb de spontane en hartverwarmende reacties van collega's en medewerkers ervaren als een enorme steun om weer verder te gaan.
Ik dank Pieter van Geel dat hij mijn taken daarom enige tijd heeft willen waarnemen. Ik dank ook jullie voor het getoonde medeleven en de inzet waarmee we samen onze taak weer hebben opgepakt. Decentraal wat kan ...
Nu zijn we onderweg naar zichtbaar resultaat in 2006 en helder perspectief voor de jaren daarna. Veel van dat resultaat moet in de regio's, de gemeenten, de wijken en de buurten worden geboekt. Dicht bij burgers en samen mét burgers. Decentraal waar het kan, centraal waar het moet. Die sturingsfilosofie, basis van de Nota Ruimte, vindt steeds meer weerklank. Ook op andere ministeries en daarbuiten. Dat is onze gezamenlijke verdienste.
In 2006 zetten we alles op alles om de nieuwe Wet Ruimtelijke Ordening door beide kamers te krijgen zodat hij begin 2007 in werking kan treden. Samen met de instrumenten voor het grondbeleid en straks de omgevingsvergunning, krijgt het decentraal niveau daarmee ook werkelijk meer ruimte voor regie in het eigen gebied. Meer ruimte voor gebiedsontwikkeling waarin provincies, gemeenten en marktpartijen het wonen, werken, recreëren en de natuur samenbrengen op een hoog kwalitatief niveau. Ik geloof in deze filosofie omdat ik geloof in mensen die zich inzetten voor de ontwikkeling van Nederland.En Centraal wat moet
Dat betekent niet dat het ministerie van VROM, dat wij overbodig zijn geworden. Integendeel. We blijven sturen op wenselijke ontwikkelingsrichtingen. En daar is nog altijd veel geld mee gemoeid, ik laat u dat straks zien.
Iedereen erkent bovendien dat integrale gebiedsontwikkeling rijkssturing vraagt en kijkt terecht naar VROM. De commissie gebiedsontwikkeling onder leiding van Riek Bakker vraagt ons ook om de verantwoordelijkheid voor grote projecten te nemen. En dat gaat alleen goed als het rijk met één mond spreekt. Een vanzelfsprekende opdracht. Het in 2006 op te richten Gemeenschappelijk Ontwikkelingsbedrijf, dat ressorteert onder VROM, is daarbij een belangrijk instrument. Evenals de nieuwe Grondexploitatiewet en de Planschaderegeling.

Rol minister
Ik blijf ook sturen op beweging in de woningmarkt. We hebben daarvoor belangrijke hervormingen tot stand gebracht. Met nieuw huurbeleid gekoppeld aan hogere nieuwbouwproductie en vaart in de herstructurering. Meer ruimtelijke kwaliteit en aandacht voor milieukwaliteit van onze leefomgeving horen ook bij dat pakket. Een 'verstandige mate van ontkoppeling', een flexibele koppeling dus in de wetgeving moet het mogelijk maken om de luchtkwaliteit te verbeteren én de broodnodige bouw en infraprojecten door te zetten. Dat kan want we staan niet met lege handen. We hebben een omvangrijke maatregelenbundel waarvoor alles bij elkaar 900 miljoen beschikbaar is. Richting Europa - waar het overgrote deel van onze luchtverontreiniging vandaan komt - zetten we ons in voor schonere brandstoffen en motoren. De unieke kwaliteit van VROM is dat wij door onze middelen, maar vooral door onze kennis, expertise en contacten op deze terreinen, in staat zijn traditionele belangentegenstellingen te helpen doorbreken. Om in gebiedsontwikkeling aansluiting te vinden bij belangrijke ruimtelijke investeringen zoals de verkeers- en waterinfrastructuur. Het komt nu aan op het boeken van zichtbaar resultaat, voorwaarde voor helder perspectief.

Investeringskaart
Ik heb daarom speciaal voor deze gelegenheid de VROM investeringskaart laten ontwikkelen. Een kaart die in één oogopslag laat zien waar VROM het geld inzet om ons land te laten bruisen van energie. Ik zal hem nu onthullen.

Daar zijn de bruisende bellen die ik u daarstraks beloofde! Laat het beeld even rustig op u inwerken. U ziet onderin de kaart dat de kleinste belletjes toch al staan voor VROM-uitgaven van 1 tot 20 miljoen en dat de grootste bubbel goed is voor 1.5 miljard Euro. Het is dus een zeer globale kaart die ook op de VROM site is te bekijken: www.vrom.nl/investeringskaart. Voor de mensen die de kaart nu niet goed kunnen zien: daar kan door u, maar ook door iedere burger die benieuwd is naar de investeringen in zijn of haar omgeving, worden doorgeklikt naar veel gedetailleerder informatie. Voor dit moment blijf ik even bij deze wandkaart. Wat is hier te zien? VROM-uitgaven voor grond en vastgoed die contractueel of in de begroting zijn vastgelegd. Grotendeels voor de periode 2000-2010, gegroepeerd per gemeente of gemeente plus regio. Het gaat onder meer om:

* De ontwikkeling van stationsgebieden aan de Hogelsnelheidslijn: de zogenoemde Nieuwe Sleutelprojecten

* de investeringen in ruimtelijke kwaliteit via het BIRK, denk bijvoorbeeld aan de tunnel in de Spoorzone Delft of de A2 bij Maastricht.

* herstructurering en stedelijke vernieuwing via de grote pot van het ISV, de vernieuwende projecten met geld uit het IPSV en het Impulsbudget voor tempo in de 56 wijken.

* nieuwbouw van woningen via het Besluit Locatiegebonden Subsidie.
* bouwprojecten van de RGD, variërend van nieuwbouw voor Binnenlandse Zaken en Justitie tot renovatie van het Paleis op de Dam en het Rijksmuseum.

* enkele grote milieuinvesteringen met name voor aanpak van bodemverontreiniging en geluidsoverlast van wegen.

Het VROM geld gaat grotendeels op aan stedelijk gebied en dat is gezien onze taken ook wel logisch. De grootste investeringen voor Krachtige Steden komen uit het interdepartementale ISV-budget. Het brede fonds voor stedelijke vernieuwing dat ook geld uitgeeft aan groen in de stad en milieukwaliteit. Een budget waarmee alleen al in 2006 een bedrag van 311 miljoen Euro gemoeid is. Grootste netto ontvanger van VROM-gelden op deze kaart is Den Haag (1.5 miljard Euro). De kosten van de nieuwe ministeries voor Binnenlandse Zaken en Justitie zijn daar een onderdeel van. In Amsterdam gaat naast stadsvernieuwing onder andere veel geld naar het Rijksmuseum. Daarmee draagt de Rgd sterk bij aan de kwaliteitsverbetering van de stedelijke omgeving in Nederland. Dat betekent niet dat VROM alle kaarten op de Randstad zet. Neem bijvoorbeeld Apeldoorn waar voor 300 miljoen een onderkomen voor de belastingdienst wordt gebouwd. Of kijk naar Groningen dat in de loop van tien jaar ongeveer 110 miljoen krijgt uit de ISV-pot.

Investeringsperspectief
Uiteraard kijken we ook verder dan 2010. Allereerst zal het kabinet aankomende zomer een besluit nemen over de voorlopige reservering van 900 miljoen Euro aardgasgelden voor de uitvoering van de Nota Ruimte. Een aantal van u is hard bezig om dat bedrag te onderbouwen. Met die reservering kan eventueel worden bijgedragen aan de groei van Almere, de Ijsseldelta, de Noordelijke IJ-oevers in Amsterdam, de stadshavens van Rotterdam en Klavertje Vier in Venlo.
Mijn inzet is dat de toekenning van die aardgasgelden deze keer de opmaat vormt van regulier geld voor integrale gebiedsontwikkeling waar ruimtelijke ontwikkeling, woningbouw en optimale milieukwaliteit hand in hand gaan.
Investeerders en andere overheden hebben er recht op dat VROM een betrouwbare partner is die heldere criteria stelt. Die gewoon zorgt voor een begrotingspost met een betrouwbare dienstregeling. Na afsluiting van het interdepartementale project Klimaat voor Ruimte zal nog in 2006 zicht kunnen ontstaan op de nodige aanpassing van de ruimtelijke inrichting met het oog op de klimaatverandering. Daar zullen ongetwijfeld investeringen mee gemoeid zijn.

Internationaal perspectief
VROM investeert dus in de toekomst van Nederland, maar de toekomst van Nederland ligt in Europa. EU beleid heeft steeds meer invloed op ruimtelijke ontwikkelingen in Nederland. Tegelijkertijd groeit de noodzaak om onze ruimtelijke kwaliteiten sterker te profileren, om de concurrentiepositie van Nederland te versterken. Ik ben van mening dat de EU nu nog onvoldoende rekening houdt met de specifieke kansen en bedreigingen van regio's en lidstaten. Ik wil daarom dat Europa meer werk maakt van zijn unieke ruimtelijke diversiteit als kracht om de positie van ons werelddeel economisch te versterken. Tegen die achtergrond heb ik tijdens het Nederlandse EU-voorzitterschap met mijn Europese collega's de zg. 'Rotterdam-agenda' vastgesteld. In mei 2007 moet die agenda zijn uitgewerkt tot een document waaruit een beeld van de ruimtelijke kansen en bedreigingen van de EU als geheel te voorschijn komt. Enerzijds door ruimtelijke integratie over de grenzen heen, zoals bijvoorbeeld in de kennisdriekhoek Eindhoven-Aken-Luik. Anderzijds door zicht op de ruimtelijke impact van EU-beleid. Dat blijft in het EU-beleid nu nog te vaag.
Bijvoorbeeld het belang van krachtige steden als motoren van regionale ontwikkeling wordt in Brussel pas sinds kort voorzichtig onderkend. Hetzelfde geldt voor de specifieke problemen die milieu- en ruimtedruk geven in dichtbevolkte gebieden als het onze. Daarom willen we dat Brussel meer ruimte geeft voor de meest kosteneffectieve oplossingen van het luchtkwaliteitsvraagstuk met de grootste gezondheidswinst, binnen onze nationale situatie.
Om daarin als VROM eensgezind en doeltreffend naar buiten te treden is het noodzakelijk om de verschillende internationale agenda's te bundelen. Dat wordt de uitdaging voor de nieuwe Directie Internationale Zaken die nu officieel van start gaat. Pieter van Geel en Marjanne Sint zullen aan dit heugelijk feit hierna nog meer aandacht schenken.
Ik wil bij alle internationale abstracties alleen nog aandacht vragen voor de vraag: voor wie en waarom doen we het allemaal? Dat zijn de burgers en ondernemers die zich door concrete resultaten van ons beleid willen laten inspireren. Om te komen tot ruimtelijke ontwikkeling, een goede milieukwaliteit en versterking van onze internationale concurrentiepositie.

Ik wens IZ en alle medewerkers van VROM een bruisend 2006. Met dank aan de bubbels op de investeringskaart. Als gezegd: daarop zullen we straks klinken in ons bedrijfsrestaurant.

Ik dank u wel