Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Boeiende lezingen rondom tentoonstelling 'Anne Frank - een geschiedenis voor vandaag' in het Glaspaleis.

Van 7 januari t/m 5 maart is in het Glaspaleis de tentoonstelling 'Anne Frank - een geschiedenis voor vandaag' te bezoeken. Deze tentoonstelling laat aan de hand van de geschiedenis van Anne Frank en haar familie het leven onder de Nazi-dictatuur zien en de gebeurtenissen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Het uitgangspunt voor de expositie zijn citaten uit het dagboek van Anne Frank en foto's uit het familiealbum. Aan de tentoonstelling zijn een project voor middelbare scholieren, muzikale optredens en relevante films gekoppeld. Rondom de tentoonstelling zijn er bovendien een aantal interessante lezingen georganiseerd, waarin aan Anne Frank gerelateerde thema's besproken worden. Openingstijden tentoonstelling: ma t/m za van 9-23 u en zo van 11-17 u. Toegang gratis.

Een vriendschap in donkere dagen
Op de dag dat de tentoonstelling geopend wordt, vertelt Jacqueline van Maarsen, een jeugdvriendin van Anne Frank, over haar ervaringen met Anne en haar jeugd in Amsterdam. Jacqueline en Anne hadden een hechte vriendschap, waaraan abrupt een einde kwam op het moment dat de familie Frank onderdook. Na de oorlog zocht Anne's vader contact met Jacqueline en vertelde haar over de onderduik en de kampen. Zij bracht later meerdere boeken uit, waaronder De Erflaters. Herinneringen van Jacqueline van Maarsen (2004) waarin ze vertelt over haar herinneringen aan Anne en over haar eigen leven na de oorlog. Na afloop van de lezing zal Jacqueline van Maarsen signeren. Een vriendschap in donkere dagen: za 14 jan om 15.30 u, niveau +5.

Anita, Anne en Betty - drie Joodse meisjes in de Nazi-tijd Ook in Duitsland deelden vele Joden het lot van Anne Frank. Wat het betekende om Joods te zijn onder de Nazi-dictatuur wordt verteld door Holger Dux en Nicole Ehlers, die in het Duits en in het Nederlands met een diapresentatie de geschiedenis vertellen van Anita, Anne en Betty, drie Joodse meisjes die leefden onder het Naziregime. Wie waren zij? Hoe kwamen zij om het leven? Wat herinnert ons vandaag de dag nog aan hen? Anita, Anne en Betty - drie Joodse meisjes in de Nazi-tijd: di 7 feb om 19.30 u, niveau +5.

Uniek in Meervoud
Anne Frank kennen wij natuurlijk door haar beroemde dagboek; Het Achterhuis is wereldwijd bekend. Om dit culturele erfgoed voor toekomstige generaties te bewaren en om de meer dan zestig jaar oude originelen zoveel mogelijk te ontzien zijn er een aantal zogenaamde facsimiles vervaardigd. Cor Rosbeek (Drukkerij Rosbeek) vertelt welke processen er in het vijfjarige project aan te pas kwamen om het origineel qua uiterlijk en sfeer zo dicht mogelijk te benaderen.
Uniek in Meervoud: di 14 feb om 20 u, niveau +5.

De toegang voor bovenstaande lezingen is gratis.

Het project 'Anne Frank - een geschiedenis voor vandaag' in het Glaspaleis wordt gepresenteerd i.s.m. Anne Frank Stichting, Anne Frank Zentrum Berlin, Stadt Aachen, Gemeente Heerlen, Euregio Maas-Rijn, Glaspaleis Heerlen, Volkshochschule Aachen, Bernardinuscollege Heerlen, Maria-Montessori-Gesamtschule Aachen, de Openbare Bibliotheek Heerlen, filmhuis De Spiegel en Royal Theaters Heerlen.

www.annefrank.nl/grenstournee http://www.annefrank.nl/grenstournee> www.glaspaleis.nl http://www.glaspaleis.nl> /////////
Informatie voor de pers:
Janneke Schmeitz/ Reggie Berkers
045-5772203/ 045-5772271
j.schmeitz8@heerlen.nl / r.berkers@heerlen.nl