Gemeente Amsterdam

Grote taxicontrole in Amsterdam

9 januari 2006
---
Stefan Rutte

Vandaag (maandag 9 januari) starten de Inspectie Verkeer en Waterstaat en de Politie Amsterdam-Amstelland met een reeks grote controles op de taxi's in Amsterdam. Er wordt vooral gecontroleerd of taxichauffeurs een geldige chauffeurspas hebben en hun examen hebben behaald.

De controles zijn op verschillende locaties in Amsterdam, zowel op standplaatsen als langs rijbanen. Ook in Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Schiphol is de Inspectie Verkeer en Waterstaat vandaag met taxicontroles begonnen.

Wethouder Mark van der Horst (Verkeer en Vervoer): "Ik verwacht dat momenteel zeker een kwart van de 3000 à 4000 taxichauffeurs die in Amsterdam rijden, het examen niet gehaald hebben. Ik hoop dat hierdoor het kaf van het koren wordt gescheiden en de betere taxichauffeurs in Amsterdam overblijven. Het is een belangrijke stap in het verhogen van de kwaliteit van de taximarkt in Amsterdam. We blijven de komende maanden intensief de taxi's controleren."

Examen Taxichauffeurs die het examen hebben afgelegd, zijn onder andere getest op klantgerichtheid, kennis van het voertuig, handelen bij ongelukken en ongevallen, wet- en regelgeving en rijvaardigheid en stratenkennis. Taxichauffeurs die geen geldige pas hebben krijgen een boete van EUR 170,00. Dat geldt ook voor het bedrijf waarvoor de chauffeur werkt. Dat krijgt bij een volgende overtreding bovendien een dwangsom opgelegd van EUR 7.500.

Controles De komende maanden zal er met grote regelmaat worden gecontroleerd in Amsterdam, zowel op kleine als op grote schaal. Ook de inspecteurs van de Belastingdienst deden mee aan de controle, zij hebben de taxichauffeurs en taxibedrijven vooral gecontroleerd of zij bekend zijn bij de Belastingdienst. Daarnaast verzamelt de Belastingdienst branche-informatie.

De resultaten van de controle worden uiterlijk morgenochtend bekendgemaakt.

Pb-002