Gerechtelijke organisatie

Rechtbank Alkmaar hoeft vooruitlopend op invoering permanente toegangscontrole geen provisorische beveiligingsmaatregelen te nemen

's-Gravenhage, 6 januari 2006 â De voorzieningenrechter van de rechtbank âs-Gravenhage heeft vandaag uitspraak gedaan in het kort geding dat een advocaat uit Alkmaar had aangespannen tegen de Staat over de toegangscontrole in het gerechtsgebouw in Alkmaar. De vordering van de advocaat is afgewezen.

De advocaat eiste dat uiterlijk met ingang van 1 februari 2006, of een door de voorzieningenrechter te bepalen datum, op alle werkdagen permanente toegangscontrole zal plaatsvinden bij de hoofdingang van het gerechtsgebouw. Nu vinden er slechts incidenteel toegangscontroles plaats. Het besluit van de rechtbank om pas in de loop van 2006 permanente toegangscontrole te gaan invoeren is onvoldoende, voerde de advocaat aan. Vooruitlopend daarop dient de rechtbank volgens hem provisorische maatregelen te treffen. De rechtbank weigert dit tot op heden.

De voorzieningenrechter is van oordeel dat de huidige beveiligingssystematiek van de rechtbank Alkmaar in de overgangsfase tot de invoering van permanente toegangscontrole voldoende tegemoetkomt aan de risicodreiging in het gerechtsgebouw in Alkmaar. Er is niet sprake van een zodanig acute risicodreiging dat onmiddellijk zou moeten worden overgegaan op permanente toegangscontrole. Voorlopig kan worden volstaan met de huidige beveiligingssystematiek, waarin al voorzieningen zijn opgenomen om in voorkomende gevallen de beveiliging van het gerechtsgebouw aan te scherpen.

Het gerechtsbestuur heeft naar het oordeel van de voorzieningenrechter in redelijkheid kunnen weigeren om provisorische beveiligingsmaatregelen te treffen. De voorzieningenrechter merkt daarbij op dat dit oordeel uitdrukkelijk uitgaat van het voornemen van de rechtbank Alkmaar om in de loop van 2006 de beoogde toegangscontrole in te voeren. Mocht dat voornemen niet tijdig uitgevoerd worden, dan ontstaat een nieuwe situatie, aldus de voorzieningenrechter.

LJ Nummer

AU9163

Bron: Rechtbank 's-Gravenhage Datum actualiteit: 6 januari 2006 Naar boven