Gerechtelijke organisatie

Vorderingen cardiologen over ruimere vergoeding Plavix afgewezen

âs-Gravenhage, 6 januari 2006 â De voorzieningenrechter van de rechtbank âs-Gravenhage heeft vandaag uitspraak gedaan in het kort geding dat door de Nederlandse Vereniging Voor Cardiologie (NVVC) en haar voorzitter was aangespannen tegen de Staat over een ruimere vergoeding van het geneesmiddel clopidogrel (merknaam Plavix). De vorderingen van de cardiologen zijn afgewezen.

Eisers voerden aan dat de huidige voorschriften voor vergoeding van clopidogrel de cardiologen in Nederland niet in staat stelt om in overeenstemming met hun professionele standaard te handelen. De Staat handelt onrechtmatig door die voorschriften niettemin te handhaven, aldus eisers.

In het kort geding ging het om de vergoeding van clopidogrel na het plaatsen van een (electieve) stent. Volgens eisers is het vaste klinische praktijk om na het plaatsen van een stent clopidogrel voor te schrijven. Dit middel wordt echter na het uitvoeren van die ingreep niet vergoed als er niet sprake is van één van de indicaties waarvoor clopidogrel is geregistreerd.

De voorzieningenrechter overwoog dat vaststaat dat de indicatie voor clopidogrel waar het in dit kort geding om ging (nog) niet is geregistreerd en dat die registratie door de fabrikant ook nog niet is aangevraagd. Daarmee volgt uit het Nederlandse systeem voor de vergoeding van geneesmiddelen dat vergoeding van clopidogrel voor deze indicatie in beginsel is uitgesloten, aldus de voorzieningenrechter.

De stelling van eisers dat het niet meer mogelijk is om nog de klinische studies uit te voeren die noodzakelijk zijn voor de registratie voor de toepassing van clopidogrel na het plaatsen van een stent, omdat dat ethisch niet verantwoord zou zijn, lijkt volgens de voorzieningenrechter juist te zijn. Dit betekent volgens hem echter niet dat registratie voor deze indicatie niet (meer) mogelijk is. Registratie zou ook kunnen plaatsvinden op basis van reeds bestaande klinische studies.

De voorzieningenrechter komt tot de conclusie dat aan de Staat vooralsnog rechtens niet het verwijt kan worden gemaakt vast te houden aan de voorwaarde dat clopidogrel uitsluitend vergoed wordt voor indicaties die geregistreerd zijn. De Staat handelt niet onrechtmatig door te weigeren de door eisers genoemde voorschriften te wijzigen.

LJ Nummer

AU9166

Bron: Rechtbank 's-Gravenhage Datum actualiteit: 6 januari 2006 Naar boven