Rechtbank Leeuwarden


Schadeclaim wegens onvoldoende kwaliteit verpleeghuiszorg terecht afgewezen

Verpleeghuis Talma Sionsberg in Dokkum heeft een patiënt met een hersenbeschadiging kwalitatief verantwoorde zorg verleend. Aan de patiënt hoeft daarom niet de eigen bijdrage van EUR 18.000 te worden terugbetaald.

De patiënt is van september 2001 tot februari 2003 opgenomen geweest omdat hij als gevolg van beroertes vrijwel volledig hulpbehoevend was. De patiënt is van mening dat het verpleeghuis kwalitatief ondermaatse zorg heeft geleverd. De patiënt heeft zich er bij zijn claim op beroepen dat zijn klachten over de verleende zorg, door de klachtencommissie grotendeels gegrond zijn verklaard. Bovendien heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg vastgesteld dat een systematisch kwaliteitsbeleid ontbreekt. De patiënt heeft daarom ziekenfonds De Friesland gevraagd om terugbetaling van de eigen bijdrage AWBZ (Algemene wet bijzondere ziektekosten) over de periode van de opname in verpleeghuis Talma Sionsberg.

In totaal gaat het om een bedrag van bijna 18.000 Euro. De Friesland heeft de claim afgewezen. De patiënt heeft hiertegen beroep aangetekend bij de bestuursrechter.

In haar uitspraak van 6 december 2005 heeft de rechtbank beoordeeld of verpleeghuis Talma Sionsberg aan eiser "verantwoorde zorg" in de zin artikel 2 van de Kwaliteitswet zorginstellingen heeft verleend. Volgens de rechtbank is van verantwoorde zorg geen sprake meer wanneer de individuele zorg structureel en op essentiële onderdelen tekort schiet en niet is afgestemd op de reële behoefte van de patiënt. Daarbij heeft de rechtbank met name gelet op het zorgplan dat voor deze patiënt is opgesteld en waarin als hoofddoel is opgenomen het optimaliseren van de conditie en het scheppen van een rustige, overzichtelijke woonomgeving.

De rechtbank heeft uit de gedingstukken afgeleid dat er bij de dagelijkse zorg aan de patiënt zeker het een en ander is misgegaan. Maar dat is op zichzelf nog niet genoeg voor de conclusie dat er geen verantwoorde zorg is verleend. Uit de medische informatie blijkt immers dat ten minste één van de hoofddoelen van het zorgplan, het optimaliseren van de conditie, in belangrijke mate is verwezenlijkt. Het argument van de patiënt dat zijn klachten door de klachtencommissie grotendeels gegrond zijn verklaard, is onjuist.

De rechters zijn dan ook tot de conclusie gekomen dat verpleeghuis Talma Sionsberg in dit geval verantwoorde zorg heeft verleend en dat de claim door De Friesland terecht is afgewezen.

LJ Nummer

AU9223

Bron: Rechtbank Leeuwarden Datum actualiteit: 9 januari 2006 Naar boven