Time : 4:37:24 PM
Date : Monday, January 09, 2006
Sender Name: Influenza

Vogelgriepbesmettingen in Turkije: België dringt aan op betere Europese samenwerking


·H5N1 bij gevogelte

Het vogelgriepvirus is blijkbaar algemeen verspreid in Turkije. Zowel in het oosten als in het westen werden verscheidene vogelgriephaarden vastgesteld. Of het daarbij telkens om het agressieve H5N1-virus gaat, moet nog bevestigd worden, maar is zeer waarschijnlijk.


·H5N1 onder mensen

België evalueert permanent de evolutie van het virus in Turkije. Er is op dit moment een groep van experts uitgestuurd door de Wereldgezondheidsorganisatie en de Europese Commissie om de situatie in Turkije te evalueren. Op dit ogenblik zijn er geen aanwijzingen dat het virus zich in Turkije anders gedraagt dan in Zuidoost Azië (geen overdracht van mens tot mens). Een permanente evaluatie blijft nodig om na te gaan of de bestaande maatregelen moeten worden aangepast.

Vandaag organiseerde het interministerieel commissariaat Influenza een vergadering met verschillende wetenschappelijke experts om de situatie in Turkije en de evolutie van het vogelgriepvirus in het algemeen te bespreken. Tijdens de middag vond er een algemene vergadering plaats met alle bevoegde overheidsdiensten om te bespreken wat er zowel op nationaal zowel als op internationaal vlak dient te gebeuren. Momenteel worden de bestaande maatregelen behouden (reisadvies, ...)

Vandaag werd op een EU vergadering van veterinaire experten beslist om de export van onbehandelde pluimen uit een aantal buurlanden van Turkije te verbieden (de export van pluimvee en pluimveeproducten uit die landen naar de EU was reeds verboden). Onder andere op vraag van België organiseert de Europese commissie in de loop van deze week overleg met experten in humane epidemiologie van alle Europese lidstaten om op een gecoördineerde manier de bestaande maatregelen te kunnen evalueren en eventueel bij te sturen.

Alle informatie vindt u op www.influenza.be en via het call center 0800 99 777

contactpersoon voor de pers:
Inge Jooris
02 208 32 00
0475 80 04 87