Gemeente Delft

Daling aantal Delftenaren in de bijstand en ruim 2,5 miljoen extra voor sociaal beleid

Het aantal nieuwe mensen met een uitkering is ten opzichte van 2004 gehalveerd. De uitstroom naar werk is verder toegenomen. Het gemiddelde aantal mensen met een uitkering ligt in 2005 ongeveer 3,5% lager dan in 2004.

Armoedebestrijding blijft een prioriteit. In 2006 trekt het college ruim tweeëneenhalf miljoen euro uit voor bijstandsuitkeringen, bijzondere bijstand en volwasseneneducatie. Het college van burgemeester en wethouders stelde afgelopen dinsdag het beleidsplan Werk en Inkomen voor 2006 vast.

Terwijl landelijk een groei van het aantal mensen in de bijstand (WWB) wordt verwacht, zet Delft ten minste in op het gelijk blijven van het aantal mensen (tot 65 jaar) in de bijstand. Hiervoor wordt extra ingezet op trajecten die naar werk leiden voor (nieuwe) bijstandsgerechtigden, zoals opstapbanen, proefplaatsingen en stages via arbeidsmarktprojecten. Het slagingspercentage van al deze trajecten ligt in Delft in 2005 beduidend hoger dan in de rest van Nederland. In Delft slaagt ruim 40% van deze trajecten, in de rest van Nederland (30%). Tegelijk is de gemeente 'streng aan de poort' door middel van een nieuw handhavingsbeleid, het zogenaamde Hoogwaardig Handhaven. Hiermee wordt het accent in de handhaving verlegd van repressie (achteraf), naar preventie (vooraf). Hierdoor kunnen het aantal terugvorderingen beperkt blijven en worden mensen zoveel mogelijk gestimuleerd om aan het werk te gaan.

Aan jongeren en werk wordt in 2006 ook extra aandacht besteed. In 2006 wordt de samenwerking van gemeente en het centrum voor werk en inkomen (CWI) binnen het jongerenloket echt vormgegeven. Er komen 50 opstapbanen voor jongeren die zelf geen leerwerkbaan kunnen vinden en Delft gaat als landelijke proefgemeente een aanpak voor tienermoeders ontwikkelen. Wethouder Rensen:" Wij zetten alles wat in ons vermogen ligt in op voldoende opleiding voor jongeren, de zogenoemde startkwalificatie. Een opleiding waar ze écht iets aan hebben, waarmee ze kunnen starten op de arbeidsmarkt en daarmee economisch onafhankelijk zijn".

Delft blijft ook in 2006 aandacht houden voor armoede. Uit de recente landelijke armoedemonitor blijkt het rijksbeleid steeds meer mensen in de financiële problemen te brengen. Daarom steekt Delft veel geld in het opvangen van rijksbezuinigingen en het treffen van voorzieningen voor mensen met weinig geld. Zo is onlangs het boekje 'Dit geld(t) voor u' in de gemeente Delft huis-aan-huis verspreid. Hierin staan alle mogelijkheden van bijzondere bijstand. In 2006 wordt de regeling Computers en de Bijstand verruimd naar leerlingen in het basisonderwijs, wordt E 25.000 uitgetrokken voor budgetbegeleiding, E 36.000 voor de formulierenbrigade en E 31.000 voor de stichting leergeld. Daarnaast zijn met de ziektekostenverzekeraar DSW afspraken gemaakt over het voorkomen van royementen van delftse uitkeringsgerechtigden. Het beleidsplan WIZ 2005-2008 heet Gezamenlijk de armoede te lijf. 'Gezamenlijk' omdat samenwerken dé sleutel is tot resultaat. Bestaande samenwerkingsverbanden met CWI en UWV worden in 2006 verder versterkt. Daarnaast werkt de gemeente nauw samen met onderwijsinstellingen en het lokale bedrijfsleven. Hiervoor wordt in januari een samenwerkingsovereenkomst met verschillende partijen ondertekend.

Noot voor de redactie (