Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik u hierbij mijn reactie aan op het verzoek van 15 december jl. van de Vaste Commissie van Buitenlandse Zaken van uw Kamer inzake de opening van een kantoor van de European Commission Humanitarian Aid Office (ECHO) in Birma.

Om operationele redenen heeft ECHO besloten een kantoor in Rangoon te openen. Naast de uitgebreide bijdrage van ECHO aan het programma van het Thai-Birmese Border Consortium (TBBC) ten behoeve van Birmese vluchtelingen, heeft ECHO tevens sinds enkele jaren andere projecten op humanitair gebied in dit land (ad E 8 miljoen in 2005). De behoefte aan adequate monitoring en begeleiding van deze projecten rechtvaardigt een ECHO-vertegenwoordiging in Birma.

Conform interne EU-procedures en vanwege de technisch-operationele aard van het kantoor in Rangoon, is een dergelijk besluit uitsluitend een aangelegenheid van de Europese Commissie, in casu de Directeur-Generaal van ECHO. De EU-lidstaten worden slechts op de hoogte gehouden van (voornemens van) deze besluiten via de vergaderingen van de Humanitarian Aid Committee. In het onderhavige geval is het besluit door de lidstaten omarmd.

Op 6 december jl. heeft de officiële opening plaatsgevonden van het ECHO-kantoor te Rangoon; deze werd o.a. bijgewoond door de vier in Rangoon residerende EU-ambassadeurs (Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en Duitsland).

Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

A.M.A. van Ardenne-van der Hoeven


---- --