FNV

Collectieve ziektekostenverzekering

FNV-voorzitter Jongerius: ` Werk moet oranjegevoel geven' Wie werkt moet daar ook een goed gevoel van krijgen. Dat is de nieuwjaarsboodschap van Agnes Jongerius. De FNV-voorzitter waarschuwde tegelijkertijd de werkgevers niet te veel te zeuren over een ander ontslagrecht.
"Niet angst en onzekerheid, maar vakmanschap, trots en zelfvertrouwen. Werk moet een oranjegevoel geven aan werknemers. Kicken is mijn credo." Dat is de rode draad in de eerste Nieuwjaarsspeech van Agnes Jongerius als FNV-voorzitter. En in die visie past volgens Nederlands grootste vakcentrale zeker geen onnodige onttakeling van het ontslagrecht.

Jongerius constateert dat ondernemerschap teveel verheerlijkt wordt: "Veel, zo niet alle maatschappelijke problemen moeten we oplossen met ondernemerschap, zo klinkt het alom. Is de kwaliteit van de overheid onder de maat, dan volgt een pleidooi voor ondernemerschap. Als werkgevers allochtonen of arbeidsongeschikten niet aannemen, moeten ze ondernemer worden. Functioneren werknemers niet zoals de leiding het wil, dan moeten ze maar ondernemers van hun eigen loopbaan worden."

Beroepstrots
De FNV-voorzitter voegt daaraan toe: "Begrijp me niet verkeerd. Ik heb niets tegen ondernemerschap. De FNV-bonden die zelfstandigen en freelancers organiseren, zijn het snelst groeiend. Wat ik wel wil zeggen, is dat er niets mis is met het werknemerschap. Werknemer zijn deugt! De FNV wil werken aan vakmanschap nieuwe stijl, aan een nieuw elan van werknemers."

Jongerius heeft geen blauwdruk voor de revitalisering van de beroepstrots en het zelfbewustzijn van werknemers: "Dat is iets wat de FNV niet alleen kan. Daarvoor hebben we de werkgevers nodig. En dan heb ik het natuurlijk niet over die `verlichte types' uit Scheemda met hun vijf km per uur op de werkvloer. Tegen dat soort gasten zeg ik: een schouderklop, meer complimenten... en jouw werknemer loopt de honderd meter binnen de tien seconden!"

Ontslagrecht
In haar Nieuwjaarsrede geeft de FNV-voorzitter alvast een schot voor de boeg van de werkgevers over het ontslagrecht. Alom wordt dat gezien als de splijtzwam voor het politiek gevoelige Middellange Termijnadvies van de SER aan het kabinet dat in de maak is.

Jongerius ziet het probleem niet: "Het is niet het fraaiste model, maar het werkt." Zij wijst ook op een VNO-NCW-onderzoek waaruit blijkt dat het ontslagrecht voor de achterban van deze werkgeversorganisatie ook geen issue is.

Jongerius waarschuwt: "Maar als VNO-NCW alleen maar over dit soort non-problemen wil praten, dan wordt 2006 een moeizaam jaar."
* Lees de complete toespraak van Agnes Jongerius
* Lees het onderzoek van VNO-NCW waar ontslag niet in voorkomt

9 januari 2005
Nieuwjaarsspeech Agn#130F57.doc