Gemeente Smallingerland

Mosterdpotten onthullen stukje geschiedenis
9 januari 2006

Twee wethouders hebben het museum Smallingerland vandaag verblijd met een belangrijke aanwinst. Twee antieke voorwerpen zijn officieel aangeboden aan het museum. De twee zilveren mosterdpotjes hebben niet alleen een financiële waarde. Ze zijn door de gemeente aangekocht voor ⬠12.500,-- voor beide. De waarde is vooral een cultuurhistorische.

de twee zilveren voorwerpen

De twee potten, gedateerd uit 1713 en 1720, werpen een andere blik op het verleden van Smallingerland. In het begin van de 18^e eeuw was Drachten een zeer welvarend dorp. Er hebben tot de eerste helft 20^e eeuw 32 zilversmeden gewerkt. Ook uit de belastingregisters blijft dat Drachten welvarend is geweest. Dit feit is tot nu toe door de overwegende belangstelling voor de armoede en de sociale geschiedenis van de omgeving onderbelicht gebleven.

De maker van de mosterdpotten is Hinricus Ludinga, geboren rond 1680 en overleden in Drachten in 1754. Hij gebruikte het meesterteken HL.

het aanbieden

Op maandag 9 januari hebben Fred Veenstra, wethouder cultuur, en Cees Kuipers, wethouder cultuurhistorie, twee zilveren mosterdpotten in bruikleen overhandigd aan Jaap Bruintjes, directeur van het Museum Smallingerland.
Op de foto v.l.n.r. Cees Kuipers, Jaap Bruintjes en Fred Veenstra.