Zorgverzekeraars Nederland


Zeist, 9 januari 2006

ZN: Acceptatieplicht voor wanbetalers tijdelijk opschorten

Wanbetalers die weigeren de premie voor de nieuwe zorgverzekering te betalen, zouden tijdelijk moeten kunnen worden uitgesloten van zorgverzekering. Dat zei H. Wiegel, bestuursvoorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsrede op 9 januari. In zijn speech ging Wiegel verder tevens in op de problematiek van de onverzekerden in het buitenland. Volgens Wiegel is het aan het kabinet en de politiek om de negatieve inkomenseffecten van de nieuwe zorgverzekeringswet voor deze groep te verzachten.

Op 1 januari 2006 is de nieuwe zorgverzekeringswet in werking getreden. De belangrijkste uitdaging voor zorgverzekeraars in 2005, was om 16 miljoen Nederlanders soepel te laten overgaan van het oude naar het nieuwe verzekeringstelsel. Door een forse krachtinspanning hebben alle zorgverzekeraars de deadline van 16 december 2005 voor het aanbieden van de nieuwe polis gehaald. De afgelopen periode heeft een ware topdrukte bij zorgverzekeraars te zien gegeven. Volgens een ruwe schatting zijn er in de afgelopen periode zo'n 20 miljoen extra klantcontacten geweest, bovenop de reguliere contacten met klanten.

Acceptatieplicht
In zijn nieuwjaarsrede ging Wiegel in op twee specifieke problemen, die door de invoering van de zorgverzekeringswet zijn ontstaan. Verzekerden die in een EU- of verdragsland wonen, worden door de invoering van de nieuwe zorgverzekeringswet geconfronteerd met fors hogere premiekosten voor een kleiner pakket, met minder keuzevrijheid. Volgens Wiegel is het aanbieden van zo'n aanvullende verzekering op het woonlandpakket voor verzekerden in de diverse EU- of verdragslanden vrijwel onuitvoerbaar. Volgens Wiegel is de politiek aan zet om de problemen op te lossen, die zij met de nieuwe wetgeving heeft gecreëerd. 'Wij hebben dat ook gevraagd; aangezien de politiek hiertoe de mogelijkheid heeft, bijvoorbeeld door de negatieve inkomenseffecten voor de particulier verzekerden in het buitenland te verzachten.'

Een ander open einde in de nieuwe zorgverzekering betreft de problematiek van de onverzekerden. Volgens Wiegel richt het ministerie van VWS zich in deze kwestie te eenzijdig op kwetsbare groepen. Zorgverzekeraars zouden de mogelijkheid moeten krijgen om een andere groep van onverzekerden - de notoire wanbetalers en fraudeurs - tijdelijk uit te kunnen sluiten van de zorgverzekering en slechts onder zwaardere condities te verzekeren. Dat impliceert dat de acceptatieplicht voor deze groep tijdelijk moet kunnen worden opgeschort. 'De acceptatieplicht is weliswaar een van de kroonjuwelen van de nieuwe zorgverzekering, maar hier is onlosmakelijk een verzekeringsplicht aan gekoppeld. En daar vloeit een betalingsplicht uit voort', aldus Wiegel.

Nieuwjaarsrede Wiegel