PERSBERICHT - 2006-01-09

Op ontdekkingsreis per camper door Ierland

Weids en groen is Ierland, met overweldigende landschappen en een prachtige natuur. Door steeds meer Nederlanders bezocht en geliefd om wat het aan puurs te bieden heeft. Ierland is ideaal voor een campervakantie. Je bent er dichtbij de mensen en hebt de tijd om het land op je eigen manier te ontdekken. En het biedt ontzettend veel: verslag van een ontdekkingsreis per motorhome.

Céad Mile Faílte, honderdduizend maal welkom. Dan Stallard, eigenaar van de Tree Grove touring camping in Kilkenny, Ierland. Begroet ons met een brede, gastvrije glimlach en een warme handdruk als we bij hem binnenrijden. Blij dat we er zijn bij onze eerste stiop. Moe van de prima vliegreis met Aer Lingus en het ritje van het afhaalpunt bij Dublin Airport, eerder die middag.

Inspannend
De eerste uren in de gehuurde camper in Ierland vergen veel concentratie en zijn inspannend. De Fiat Ducato Marlin 65D van Kamp Easi Motorhomes in Dublin voelt heel anders aan dan onze Peugeot automobiel thuis. Het stuur van de Ierse camper zit vanzelfsprekend rechts, want het verkeer rijdt links. Dat klinkt simpel, maar het is wennen aan een heleboel nieuwe dingen tegelijk. En je moet wél een beetje méé met het verkeer. Al rijdt dat in de vrijdagmiddagspits op de M50 bij Dublin nou ook weer niet zo heel hard. Gelukkig maar.

De Tree Grove camping blijkt niet te zijn aangegeven -het stadsbestuur wil daar om onduidelijke reden geen toestemming voor geven, zegt Dan- maar blijkt toch makkelijk te vinden. Lang niet alle dertig vaste plaatsen zijn bezet, de faciliteiten zijn er eenvoudig, maar toereikend en de sfeer is er goed. Dat komt vooral door Dan, die de legendarische Ierse gastvrijheid ruimschoots waar maakt met zijn ontvangst, tips en adviezen. En is bovendien ook nog eens de mysticus en filosoof, die naar het schijnt in veel Ieren verscholen zit.

Tips en uitleg
Naast praktische uitleg over een snelle, goede maaltijd in de stad Marble City Bar, onlangs bekroond- en de rit terug, krijgen we ook meteen een paar tips voor later, mochten we stad en omgeving nog willen verkennen: het robuuste kasteel uit de 12e eeuw en natuurlijk de twee kathedralen, één protestants, één katholiek, zoals in zoveel Ierse steden het geval is. En in de regio tipt hij Jerpoint Abbey, niet ver van Thomastown, en Kells Priory, ten zuiden van Kilkenny.

Als je gelooft in een hiernamaals en een leven na dit leven, dan vind je daar de atmosfeer die je in dat geloof bevestigt, zegt de mysticus in de campingbaas. En even later is Dan Stallard weer de behulpzame beheerder, die een paar Franse gasten met taalproblemen op weg helpt met een gehuurde fiets. Een aangenaam mens, net als zoveel andere Ieren die we later op de trip ontmoeten, die je op zon eerste avond van je Ierse vakantie-avontuur graag tegenkomt.

Specifieke problemen
Rijden in Ierland met een camper is voor beginners zoals wij- waarschijnlijk niet moeilijker dan elders, maar heeft toch wel zijn specifieke problemen. Buiten de grote, doorgaande verbindingen zijn op het platteland de meeste wegen smal, met dikwijls aan weerszijden hoge heggen. Het vergt stuurmanskunst om de linkerbuitenspiegel daarvan vrij te houden en toch het tegemoetkomend verkeer genoeg ruimte te laten. En in steden en dorpen maken aan weerszijden geparkeerde autos de doorgang soms wel heel erg krap. Maar het gaat goed.

Ring of Kerry
Wereldberoemd is de Ring of Kerry, de bijna 180 kilometer lange kustroute rondom het zuidelijkste schiereiland Iveragh. Woeste kustlandschappen en een weelderige, bijna sub-tropische vegetatie maken de tocht tot een ware attractie. Dat is in het hoogseizoen goed te merken aan de stroom van toeristen die er zich dan, dankzij een perfecte toeristische marketing, massaal en meestal stapvoets rijdend op begeven. Kenners, die van rust en stilte houden, pakken dan liever een andere tocht en genieten daar minstens zo intens van uitzicht en natuur.

Wie toch de Kerry-tour wil doen moet er tenminste een dag voor uittrekken. Mooi weer en een heldere atmosfeer zijn een voorwaarde. Er zijn veel plekken, waar je wel de hele dag zou willen blijven. Met de camper kan dat natuurlijk, maar informeer wel of het mag, want dat is lang niet altijd het geval.

Pannenkoek en 'adopt a sheep
'Er is veel moois te zien en veel leuks te doen. Een echte Nederlandse pannenkoek eten bijvoorbeeld, in een door Nederlanders gedreven restaurantje net voorbij Molls Gap, aan de R568 naar Sneem. Of even rondkijken op de Kissane schapenfarm, net voor Ladys View aan de N71 van Kenmore naar Killarney.

De eigenaren, de Nederlandse tophockeyster Anneloes Nieuwenhuizen en haar Ierse partner John Kissane, laten je alles zien over de schapenhouderij in het land, inclusief het verwerken van de wol en de melk. En je kunt er zelfs een schaap adopteren. Adopt a sheep heet het agritoeristische project, dat Anneloes in 2004 op eigen houtje opstartte en dat intussen loopt als een trein. En op die manier de onder druk staande schapenhouderij, erfgoed bij uitstek in Ierland, toch weer lonend maakt. Er is wat ruimte rond de farm, zodat gasten op doorreis zelfs een nachtje over kunnen blijven.

Exotische plantengroei
Veel interessante informatie over de flora en fauna van Kerry krijg je in het Killarney National Park. De enige toegang naar het centrum ervan loopt via Muckross, een statig Iers herenhuis met veel grandeur en stijl. Ook onderweg kun je vooral in voorjaar en zomer enorm genieten van de uitbundig bloeiende exotische plantengroei. Bermen vol van orachtige kleuren, vooral van fuchsias en rhododendrons maar ook allerlei andere soorten, zijn een lust voor het oog. En overal zijn er, dankzij de nabije warme Golfstroom, prachtige palmen.

Killarney is de belangrijkste stad aan de Kerry-ring, maar je hoeft er niet per se naar toe. Kenmare, met zijn opmerkelijke druïdencirkel als bezienswaardigheid, is klein en charmant en met zijn genoeglijke warme sfeer eigenlijk veel leuker. Net als Killorgin trouwens, vroeger de belangrijkste marktplaats in de streek. Op het plateau van Iveragh lonken overal de smalle weggetjes naar bijzondere uitzichtpunten. Oriënteer je goed, voor je echt in een camperavontuur verzeild raakt. Het laatste stukje lopen kan echt geen kwaad.

Leuke stadjes
Van Kenmare in Kerry naar het noordelijker gelegen Doolen vergt een dag. Als je tenminste ook nog wat tijd wilt nemen voor de leuke stadjes, die je onderweg tegenkomt. Listowel aan de N69 bijvoorbeeld. Geen reisgids die er aandacht aan schenkt, maar je loopt er met heel veel plezier een uurtje doorheen.

De oversteek met het veer vanuit Tabbert naar Killimet in county Clare duurt een half uurtje en kost voor camper en passagiers ruim 16 Euro. Dat is zeker de moeite waard als je wat vaart wil maken richting noord, want het bespaart je een lange omweg over Limerick, Shannon en Ennis. Bezoek in plaats daarvan het pittoreske Killrush met juist daarvoor, rechts op de N67, een van de bekende Clare-attracties Vandeleus Walled Garden en het Killrush Forest Park.

Toplocatie
Iets verderop naar het westen ligt aan de Moore Bay het badplaatsje Kilkee. Aan de boulevard, een toplocatie met grandioos uitzicht over strand en zee, geen chique appartementen, maar eenvoudige, keurig uitziende, lower-class huisjes uit lang vervlogen tijden. Het strand van de Atlantische Oceaan is breed en schoon en vanaf de hoge trappen aan de noordzijde heb je een mooi overzicht van alle gekrioel, diep beneden. Een wandeling naar de hoge cliffs verderop is vermoeiend, maar wordt rijkelijk beloond met een prachtig panorama over de wijde omgeving.

Lisdoonvarna in County Clare was vroeger bekend om zijn internationale muziekfestivals, met grote sterren als Van Harrison, Emilou Harris en UB40 als topattracties. Een mooie sculptuur van een fiddler in het parkje tegenover het Ritz Hotel jawel, men heeft er zijn eigen humor- herinnert nog aan die glorietijd.

Matchmakers
Tegenwoordig geniet het stadje vooral internationale faam vanwege zijn jaarlijkse Matchmaker-festival in het eerste weekend van september. Tenminste tienduizend Ierse singles uit de hele wereld zoeken er dan een partner van voor het leven. En vanzelfsprekend van Ierse komaf. Het is een traditie van al meer dan 150 jaar oud, die elk jaar opnieuw tot grote drukte en ook voor de toerist op doorreis- boeiende taferelen leidt. Love is in the Eire, en Up to the match in Cupid County, koppen de kranten al weken van tevoren. We zijn in de matchmaking tijd al jaren helemaal volgeboekt, zegt de bejaarde receptioniste van het Imperial Hotel. Sommige mannen blijven de hele week. Want ze willen beslist eenb Ierse vrouw.

Muziek en Guinness
In Doolin, aan de ruige Atlantische kust, niet ver daar vandaan is het vooral de Ierse muziek, begeleid met de -eveneens traditionele- Guinnes die zorgt voor vrolijk vertier. In de drie pubs die het dorp rijk is speelt elke avond opnieuw een keur van muzikanten. Sommige van hen blijven het hele zomerseizoen op de camping nabij Doolin pier. Overdag wordt er geoefend en samen met de campinggasten gemusiceerd. s Avonds zijn de pubs afgeladen vol met locals en toeristen van hun pint en de optredens komen genieten.

De camping is een prima uitgangspunt voor een tochtje naar de legendarische Aran Islands. Drie ruige parels in zee, op nog geen uur varen, waar rust heerst en alles herinnert aan het rijke Ierse verleden. Mooi voor een dagtocht of een verblijf van enkele dagen. Zonder camper uiteraard, want die wordt er niet toegelaten.

Cliffs of Moher
De moeite waard is ook een bezoek over land of met de boot- naar de ruige Cliffs of Moher: honderden meters hoog boven de rotsen uitstekende rotspartijen, waar je papegaaiduikers en allerlei andere bijzondere vogelsoorten kunt spotten die zich er uitleven in hun duizelingwekkende vlucht. In het bezoekerscentrum aan het eind van de smalle weg er naar toe vind je alle informatie.

Gothic Fort
Onderweg via het ooit door de Noormannen gestichte Galway naar Clifden (Connemara) passeer je op de N59 Aughnamare Castle. Een goed bewaard Gothic fort, dat lange tijd werd bewoond door de bekende OFlaherty clan en waar de enige nog overgeblevenyew-tree herinnert aan vele Keltische mythen. De bomen genoten groot respect, omdat ze het hout leverden voor bogen, wagenwielen, assen en vele andere gebruiksvoorwerpen voor de Middeleeuwse bewoners. Niet ver van Clifden is het uitgestrekte Connemara National Park, met zijn informatieve bezoekerscentrum, de moeite waard.

Indrukwekkend
Ongelooflijk boeiend en afwisselend is het panorama onderweg van Clifden naar Westport. Neem na de Killary Fjord, het enige dat Ierland heeft, bij Leenan de route via Louisburgh, de kleine stad ten westen van Ierlands heilige berg, de Croagh Patrick. Weids en indrukwekkend is het landschap waar je doorheen rijdt, met hoge bergruggen rond een onafzienbare laagvlakte. Ruige schoonheid van het echte, pure, nog volledig onbedorven Ierland, waar je stil en klein van wordt.

Westport House
In Westport, een mooie stad, met veel boeiende architectuur, is het Westport House met het bijbehorende camping- en caravanpark al vele jaren een trekpleister voor toeristen en dagjesmensen uit binnen- en buitenland. Het rijk ingerichte, statige huis is nog steeds in particulier bezit. De familie Browne resideerde er tot een aantal jaren geleden en besloot het voor het publiek toegankelijk te maken toen zij zelf wat moderner, én comfortabeler, ging wonen en wilden voorkomen, dat projectontwikkelaars het in handen zouden krijgen. Het zou ons veel meer hebben opgebracht als we het aan investeerders hadden verkocht, zegt Karen Browne, die als enig lid van de familie nog in het huis werkt. Maar we kozen unaniem voor behoud van dit unieke stukje Ierse cultuur en historie.

Camping Council
Op Westport Holiday Park is ook de thuisbasis van Nora Heraty, die niet alleen de exploitatie ervan runt, maar tevens de nationale en internationale marketing doet voor de Irish Caravan and Camping Council (ICCC). Nederlanders zijn hier, vóór Duitsers en Fransen, onze belangrijkste buitenlandse gasten. We zien ze graag en het is jammer, dat ze het door de hoge ferrytarieven de laatste jaren wat laten afweten, zegt ze. Gelukkig nemen steeds meer Nederlanders een goedkope vlucht, en trekken met een huurauto of nog beter- een comfortabele camper door het land.

Binnen Heratys ICCC werken meer dan 100 campings en caravanparks, verspreid over heel Ierland samen. In de gratis beschikbare campinggids en op de website is alle gewenste informatie te vinden. ICCC hanteert een sterrensysteem, waarmee de klassering wordt vastgesteld. Maar alle aangesloten bedrijven beschikken over basisfaciliteiten van goede kwaliteit, zodat geen enkele keuze echt zal tegenvallen.

Carrowkeel
Dat geldt zeker voor Carowkeel Camping & Caravan Park in Castlebar (Mayo), waar de Nederlandse eigenaar Alex Peters en zijn partner hun landgenoten altijd een buitengewoon hartelijk onthaal bezorgen.

Het voelt een beetje als vrienden van thuis, die op bezoek komen, zegt Alex, die een aantal jaren geleden zijn baan in eigen land opgaf voor een nieuw bestaan in zijn nieuwe vaderland. Ik voel me thuis, want het is hier fantastisch: het land, de mensen, de rust en stilte, de natuur. Het is een boodschap die hij, mede namens al zijn collegas van de Ierse camping-organisatie, al een aantal jaren uitdraagt op de Vakantiebeurs in Utrecht. Ook dit jaar is hij daar aanwezig (Hal 10, A030).

Achill Island
Carrowkeel ligt gunstig voor campers op doorreis naar het grote Achill Island, met het altijd imponerende Achille Head, het noordwestelijkste puntje land van Europa. Het eiland is sinds 1888 via een brug met het vasteland verbonden, maar heeft nauwelijks aan sfeer verloren.

Kenmerkend zijn er de witte huizen, die afsteken tegen het donkere landschap, uitgestrekte heidevelden, de goudgele stranden en bijna altijd woeste golven van de Atlantische Oceaan. En altijd waait er de wind. En soms zó krachtig, dat campers en caravans die wat langer op de Keel Sandybanks verblijven, vrijwel altijd extra worden vastgetuigd. De camping opent pas eind mei en het seizoen is begin september alweer voorbij. Voor- en najaarsstormen zijn er gewoon té krachtig.

IERLAND PER CAMPER PRAKTISCH

Vliegen:
Vanuit Nederland is er een ruime keuze aan luchtvaartmaatschappijen op Ierland. Vaak zijn er voordelige aanbiedingen:

Aer Lingus, waarvan wij gebruik maakten, vliegt 5 maal per dag rechtstreeks van Amsterdam naar Dublin en 1 maal per dag rechtstreeks naar Cork (op vrijdag en maandag 2 x) en online kun je al voor 24 per enkele reis excl. luchthavenbelasting boeken op www.aerlingus.com Transavia heeft toch besloten de dagelijkse rechtstreekse vluchten van Rotterdam naar Dublin te continueren. Online zijn er vluchten te boeken vanaf 29,99 per enkele reis excl. luchthavenbelasting op www.transavia.com.

easyJet vliegt dagelijks rechtstreeks van Amsterdam naar Belfast. Deze verrassend jonge en bruisende stad kun je al gaan bezoeken vanaf 23 per enkele reis excl. luchthavenbelasting. Kijk op www.easyjet.com voor de beste tarieven.

Ryanair wint het als het gaat om het goedkoopste tarief. Al vanaf 0,01 per enkele reis excl. luchthavenbelasting vlieg je van Eindhoven naar Dublin. Je moet wel op tijd zijn, want uiteraard zijn dit soort tarieven slechts beperkt beschikbaar. Zie www.ryanair.com.

Let op: genoemde prijzen zijn indicatief, tarieven wijzigen regelmatig

Camper: Er zijn in Ierland twee bedrijven die campers verhuren aan internationale klanten. Kamp-Easi Motorhomes van eigenaar Stephen Bradshaw heeft zijn hoofdvestiging in Dublin, op nauwelijks tien minuten rijden van de luchthaven. Het bedrijf heeft voor het aanstaande seizoen 2006 50 gloednieuwe campers beschikbaar. Klanten worden afgehaald van het vliegveld, waarna in het verhuurkantoor van Kamp-Easi binnen een half uur de verhuurformaliteiten kunnen worden geregeld. Onderweg geeft Kamp-Easi Motorhomes in geval van problemen alle noodzakelijke begeleiding en service. Na de trip en het inleveren van de camper zorgt Kamp-Easi ook weer voor transport naar Dublin Airport.

Meer informatie:
Internet: www.kamp-easimotorhomes.com
E-mail: info@kamp-easimotorhomes.com
Telefoon: 00 353 (0)1 8165915

Informatie over Ierland:
Ierland Toerisme: www.ierland.nl
Kamperen in Ierland: www.camping.ie

Ierland van 11 tm 15 januari op de Vakantiebeurs: Hal 10, stand A030 en en vele andere

Lees ook: Stedentrip Dublin scoort beter dan ooit