Artsen zonder Grenzen


Middelbare scholieren op de bres voor Artsen zonder Grenzen

09/01/2006 10:16 -- Ruim honderd middelbare scholen en 15.000 leerlingen krijgen de komende maanden les van hulpverleners van Artsen zonder Grenzen. De veldmedewerkers zijn net terug van een missie in het buitenland en vertellen in de klas over hun ervaringen. Enthousiaste leerlingen kunnen daarna voor Artsen zonder Grenzen op missie gaan voor Colombia, Liberia en de Democratische Republiek Congo.

Gekleed in afritsbroek en met hun rugzak nog om bezoeken de hulpverleners van Artsen zonder Grenzen in heel het land VMBO, HAVO en VWO scholen. Het doel is om leerlingen meer inzicht te geven in wat er allemaal komt kijken bij een hulpverleningsactie en om ze meer te leren over de gevolgen van oorlogen en rampen in de wereld. In de klas kunnen leerlingen met een MUAC bandje nadoen hoe je een bovenarm meet om te bepalen of een kind ondervoed is. Daarna kan er geproefd worden van plumpy nut, speciale voeding die Artsen zonder Grenzen geeft aan zwaar ondervoede kinderen.

Na afloop van de gastles kunnen leerlingen zelf op missie gaan voor Colombia, Liberia of de Democratische Republiek Congo. Door een actie te verzinnen voor één van deze drie landen, zoals een sponsorloop, pannenkoeken bakken of danswedstrijd, dragen ze direct bij aan projecten van Artsen zonder Grenzen. Op de website www.actiezondergrenzen.nl komen leerlingen in contact met hulpverleners ter plaatse en worden de vorderingen van hun actie bijgehouden. De leerlingen met de meest succesvolle of ludiekste actie winnen een survivaltocht in Europa. De winnaars worden eind mei bekend gemaakt.

Leerlingen en scholen die zich nog niet hebben aangemeld voor de gastlessen, kunnen dat alsnog doen op
www.actiezondergrenzen.nl/inschrijven. Om mee te doen aan de actie hoeven leerlingen of scholen niet per se gastlessen te hebben gevolgd.

Artsen zonder Grenzen werkt al meer dan 20 jaar in Colombia, Liberia en de Democratische Republiek Congo. In Colombia is er door een voortslepende burgeroorlog nauwelijks georganiseerde gezondheidszorg in grote delen van het platteland. Artsen zonder Grenzen heeft er enkele klinieken en geeft ook psychische hulpverlening. In Liberia concentreert Artsen zonder Grenzen zich vooral op gezondheidszorg voor kinderen. Artsen zonder Grenzen geeft er gratis medische zorg en er zijn voedingscentra voor ondervoede kinderen. In de Democratische Republiek Congo voorziet Artsen zonder Grenzen de lokale bevolking van basisgezondheidszorg. In 2005 begon een grootschalige vaccinatiecampagne tegen veelvoorkomende ziekten. Daarnaast worden slachtoffers van seksueel geweld en HIV/aids-patiënten behandeld.

Artsen zonder Grenzen werkt in ongeveer 30 landen en zendt jaarlijks honderden hulpverleners uit, waaronder artsen, verpleegkundigen, logistici en financiële medewerkers.

Voor journalisten is het mogelijk om een gastles bij te wonen in de klas. De hulpverleners die het Stromenland college bezoeken zijn de Amersfoortse verpleegkundige Joy Desta Brandsma en projectcoördinator Carolien Slooff, afkomstig uit Nijmegen.

Geweld in Assam, India, treft vooral de burgerbevolking -- datum: