Fnv

Persbericht

NL Sporter onderzoekt mogelijkheden overbruggingsfonds

NL Sporter is samen met het CFK fonds en de FNV in onderhandeling met staatssecretaris Joop Wijn van het Ministerie van Financien om de huidige regeling voor voetballers en wielrenners uit te breiden naar andere sporten.

Het is bedoeld om de overgang na het beeindigen van hun sportieve loopbaan naar een maatschappelijke carriere te vergemakkelijken. Dat maakt voorzitter Yves Kummer van NL Sporter bekend op de nieuwjaarsreceptie van de vakcentrale FNV, waarbij de belangenorganisatie voor topsporters is aangesloten. Ook kondigt NL Sporter onderzoek aan naar de arbeids- en opleidingsmogelijkheden voor topsporters tijdens en direct na hun sportcarriere.

Achtergrond
Zowel de overheid als NOC-NSF streven een top tien positie na op de mondiale ranglijst. Om dit te bereiken krijgen die sporters steun, die bij de absolute wereldtop (kunnen) behoren. Voorwaarde is wel dat sport de belangrijkste prioriteit wordt van de sporters, kortom sport als volledige dagtaak.

Uit onderzoek van NL Sporter uit 2004 blijkt dat sporters gemiddeld stoppen op hun 32e jaar en dat het gemiddelde inkomen van A/B sporters 7.100 is. Circa 5% van de A/B sporters verdient meer dan 29.500 per jaar.

Bij het beeindigen van de topsport carriere stopt vrijwel direct de financiele en materiele (auto) ondersteuning. Daarnaast is de opleiding vaak verouderd en heeft de sporter meestal geen werkervaring.

Overbruggingsfonds
NL Sporter, het CFK fonds en FNV zijn met staatssecretaris Joop Wijn van het Ministerie van Financien in overleg om de huidige regeling te verbreden voor overige sporters. Dit fonds zou tevens kunnen worden gebruikt voor de extra bijverdienregeling mbt het stipendium, benoemd in de sportnota 'Tijd voor Sport' van het ministerie van VWS. Daarnaast wil NL Sporter een regeling treffen voor sporters die onvoldoende inkomen hebben om te sparen. De financiering van de overbruggingsregeling komt uit de versobering van de regeling voor voetballers: het zgn aftoppen van de inleg.

Voorzitter Yves Kummer van NL Sporter: 'Een overbruggingsregeling voor topsporters is een noodzaak. Topsport is een volledige dagtaak geworden. Als sporters klaar zijn met hun carriere hebben zij een grote achterstand wat betreft een maatschappelijke loopbaan, opleiding, maar ook bijvoorbeeld met hun pensioen. Als sporters een keuze maken voor topsport, is het belangrijk dat ze weten dat er faciliteiten zijn om na hun sportcarriere een overschakeling te kunnen maken naar een normale maatschappelijke loopbaan'.

Ook de leden van NL Sporter zien het belang in van een overbruggingsregeling:


- Wereldkampioen schaatsen Erben Wennemars: 'Drie jaar geleden dacht ik er nog aan om te stoppen met schaatsen omdat ik mijn schaatscarriere te onzeker vond. Toen twijfelde ik nog of ik door moest gaan met mijn opleiding om piloot te worden. Als ik toen had geweten dat je als ex-topsporter zou worden begeleid bij het vinden van werk of het doen van een opleiding na de sport, had dat mijn keuze voor het schaatsen veel makkelijker gemaakt. Ik denk dat veel sporters hierdoor makkelijker onvoorwaardelijk voor hun sport kunnen kiezen.'

- Wereldkampioen aan de ringen en Sportman van het Jaar 2005 Yuri van Gelder: 'Ik weet hoe belangrijk het is om ook aan een maatschappelijke carriere na de sport te denken. Gelukkig kan ik door mijn werk bij Defensie mijn sport met gewoon werk combineren. Dat soort mogelijkheden ontbreekt nu nog voor de meeste sporters en uit ervaring kan ik zeggen dat het goed zou zijn als daar verandering in kwam.'

- Wereldkampioen polsstokhoogspringen en Atleet van het Jaar 2005 Rens Blom: 'Ik mag dan wel wereldkampioen zijn, die gouden medaille om mijn nek maakt mij nog geen miljonair. Het zou ook voor mij een prettig idee zijn dat ik na mijn sportcarriere op een financiele overgangsregeling kan terugvallen. Op dit moment tellen alleen die medailles en dus wil ik me voor de volle 100% op mijn sportprestaties concentreren.'

Nader informatie:
NL Sporter:
Juridisch beleidsmedewerker Hetteke Frima: 023 - 55 46 990/ 06 - 143 55 992 Voorzitter Yves Kummer: 06 - 242 07 255