Ingezonden persbericht


Persbericht

Adobe presenteert Lightroom en stelt bèta-versie direct beschikbaar

Professionele fotografen spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van deze nieuwe modulaire software voor het importeren, beheren, ontwikkelen en presenteren van foto's

Amsterdam, 9 januari 2006 - Adobe Systems Incorporated (Nasdaq: ADBE) introduceert vandaag de bèta-versie van Adobe® Lightroom(TM) en stelt deze direct beschikbaar via de Adobe Labs website. Lightroom is een nieuwe digital imaging-oplossing voor professionele fotografen en biedt een complete fotografieworkflow. Door het direct beschikbaar stellen van de bèta-versie wil Adobe feedback ontvangen van professionele fotografen. De features en modules van Lightroom zullen worden aangepast op basis van deze feedback. Daarbij kijkt Adobe vooral naar de voorkeuren en prioriteiten van fotografen op het gebied van workflow. In eerste instantie zal Lightroom Bèta beschikbaar zijn voor Macintosh. Later zal Lightroom ook beschikbaar zijn voor het Windows®-platform.

"Op de Adobe Ideas Conferentie in april 2005 hebben we al een eerste versie van Lightroom getoond aan het publiek om een nieuwe gestroomlijnde digitale-fotografie-ervaring te demonstreren, van het vastleggen tot aan het afdrukken", zegt Shantanu Narayen, president en CEO van Adobe. "Lightroom Bèta maakt gebruik van Adobe's digital imaging-innovaties, zoals raw-beeldbewerking. Hierdoor zullen fotografen zelfs in de bèta-versie al eersteklas technologie aantreffen. We kijken uit naar de feedback van fotografen terwijl we het product gedurende de komende maanden verfijnen."

Nieuwe open architectuur concentreert zich op beeld Lightroom Bèta heeft een vernieuwde gebruikersinterface die zich richt op wat voor fotografen het belangrijkste is: de foto zelf. Met slechts één klik verdwijnen zowel de besturingsbalk als de tools naar de achtergrond in de Lights-Out-modus. Hierdoor ziet men alleen de foto en wordt alle aandacht daarop gericht. In de innovatieve Identity Plate-feature kan de fotograaf zijn eigen gegevens en eventuele beeldmerken toevoegen op de applicatie en de output. Zo wordt het een persoonlijke galerie met enkel de gegevens van de fotograaf waarmee hij zijn werk kan presenteren. Bovendien kan men snel door honderden foto's bladeren. Met de Quick One-to-One Zoom wordt de foto direct vergroot om de fijne details van een foto weer te geven.

"Lightroom definieert de toekomstige workflow voor de professionele digitale fotograaf", aldus Seth Resnick, een toonaangevende fotograaf. "Het biedt exact de functionaliteit die fotografen nodig hebben om hun workflow te versnellen op een manier die voorheen niet mogelijk was."

Hoge kwaliteit raw-bewerking
Met Lightroom is voortgebouwd op de toonaangevende Adobe Camera Raw-technologie. Lightroom ondersteunt meer dan 100 camera's en brengt de raw-conversie onder in één enkele workflow-ervaring. Adobe blijft de mogelijkheden van het verwerken van raw-bestanden uitbreiden. Zo worden er scherpere zwart-wit foto's gecreëerd met de nieuwe split-toning-functionaliteit. Dit geeft een fotograaf meer creatieve vrijheid en biedt nieuwe parameters voor het aanpassen van foto's. Verder is er meer vrijheid om in de histogram specifiek bepaalde stukken van een foto te behandelen. Bij het importeren kan een bestand geconverteerd worden in een Digital Negative (DNG)-formaat, een nieuwe naam krijgen en ingedeeld worden op folder of datum.

Gebruikers kunnen foto's presenteren in een slideshow, waarbij ze schaduwen, randen, Identity Plates en de kleur van de achtergrond kunnen aanpassen. Het formaat en positie van de foto's kan bewerkt worden en geleverd worden in Macromedia Flash®-, Adobe Portable Document Format (PDF)- of HTML-formaat. Lightroom biedt ook een verscheidenheid aan templates voor het maken van contact sheets. Hierbij is het ook mogelijk om een identiteitsplaatje toe te voegen of een fine art-print te produceren.

Prijzen en beschikbaarheid
Lightroom voor Macintosh OSX 10.4.3 zal gepresenteerd worden op 10 januari tijdens Macworld 2006 in San Francisco op standnummer 1307 en is beschikbaar als gratis download op de Adobe Labs website http://labs.macromedia.com/technologies/lightroom/. De aanbevolen systeemeisen zijn Macintosh OSX 10.4.3, 1 GHz PowerPC G4-processor, 768 MB RAM en een 1024x768 resolutiescherm. Er zullen regelmatig softwareupdates beschikbaar zijn op de website naar aanleiding van feedback. De verwachting is dat het eindproduct eind 2006 geïntroduceerd zal worden. Meer informatie over prijs, systeemeisen en beschikbaarheid zullen in een later stadium bekend worden gemaakt.

BERICHT VOOR DE REDACTIE

Over Adobe Systems Incorporated
Adobe zorgt voor een revolutie in de manier waarop er in de wereld wordt omgegaan met ideeën en informatie, op elk moment, elke plaats en via elk medium. Ga voor meer informatie over Adobe naar www.adobe.nl, www.adobe.be of www.adobe.com.

###

© 2006 Adobe Systems Incorporated. All rights reserved. Adobe, Flash, Lightroom, Photoshop and the Adobe logo are either registered trademarks or trademarks of Adobe Systems Incorporated in the United States and/or other countries. Macintosh is a trademark of Apple Computer, Inc., registered in the United States and other countries. Microsoft and Windows are either registered trademarks or trademarks of Microsoft Corporation in the United States and/or other countries. All other trademarks are the property of their respective owners.

Voor verdere persinformatie, fotomateriaal of een interview kunt u contact opnemen met: Kim van Bokhoven, het IT PR bureau: Tel: +31 (0) 40 235 46 00
Fax: +31 (0) 40 235 46 01
E-mail kimv@lewispr.com

LEWIS - Global Public Relations

Hoevenweg 29
5652 AW Eindhoven
Nederland

Tel: +31 40 235 46 00
Fax: +31 40 235 46 01
Web: www.lewispr.com
Agency blog: www.lewis360.com