Elia, beheerder Belgisch hoogspanningsnetwerk

Persbericht
9 januari 2006

Federaal kabel- en leidinginformatiemeldpunt gebruiksklaar

Het federaal kabel- en leidinginformatiemeldpunt (KLIM) is een website waar iedereen die werken wil uitvoeren, kan nakijken of er in de nabijheid installaties voor pijpleidingvervoer van gevaarlijke producten of bovengrondse/ondergrondse hoogspanningsverbindingen gelegen zijn. Via de site kunnen geplande werken ook worden aangemeld bij de betrokken vervoeroperatoren met infrastructuur in de nabijheid. Na een testperiode in januari wordt de site voor iedereen toegankelijk gemaakt.

Op initiatief van Minister van Energie Verwilghen hebben Fetrapi (Federatie van transporteurs door middel van pipeline) en Elia (beheerder van het hoogspanningsnet) zich geëngageerd om een federaal kabel- en leidinginformatiemeldpunt (KLIM) in het leven te roepen. Fetrapi en Elia hebben alles in het werk gesteld om tegen de jaarwisseling een operationele website klaar te hebben. Deze wordt momenteel door een gebruikersgroep getest om op korte termijn een betrouwbaar instrument te kunnen aanbieden. Iedereen die werken wil uitvoeren, zal dan via de KLIM-website op een gebruiksvriendelijke manier kunnen voldoen aan zijn meldingsplicht ten opzichte van de Fetrapi-bedrijven en Elia.

Wie werken wil uitvoeren, is wettelijk verplicht om informatie in te winnen over de aanwezigheid van nutsinfrastructuur. Deze verplichting geldt voor bouwheren, ontwerpers, en al wie voor eigen rekening of voor rekening van een bouwheer grondwerken uitvoert. Tot nog toe waren meestal de gemeenten daartoe het eerste aanspreekpunt, zeker wat de vervoerleidingen betreft. Voor de meldingsplicht aan de Fetrapi-bedrijven en Elia wordt één en ander nu eenvoudiger: de melding op de KLIM-website is voldoende om aan de meldingsplicht te voldoen. Uiteraard blijft de huidige werkwijze, waarbij eerst informatie bij de gemeente wordt ingewonnen en daarna een melding per brief aan de betrokken operatoren volgt, nog bestaan. Het gaat hier enkel en alleen om de meldingsplicht. Niet alles verloopt automatisch. De andere stappen in de procedure zoals de controle ter plaatse en de afbakening blijven, met het oog op de veiligheid, nog steeds ongewijzigd bestaan.

De wettelijke onderbouw voor KLIM is intussen ook gerealiseerd. Minister Verwilghen heeft een KB opgesteld op basis waarvan meldingen in verband met vervoerleidingen via de KLIM-website dezelfde rechtsbasis hebben als de raadplegingen van de gemeente waar de werken zijn gepland en de daaropvolgende meldingen per brief aan de betrokken operatoren. Het KB wordt eerstdaags ter ondertekening aan de Koning voorgelegd. Voorts hebben Fetrapi en Elia de vzw KLIM opgericht om het federaal kabel- en leidinginformatiemeldpunt een juridische basis te geven en de werking ervan te regelen. Fluxys staat in voor het secretariaat van de vzw KLIM.

De ontwikkeling van KLIM kadert in het Memorandum dat Minister Verwilghen op 20 juli 2005 afsloot met de Minster van Binnenlandse Zaken, Fetrapi, Elia en de federaties van de bouwnijverheid. In dit geheel wordt ook werk gemaakt van de integratie van andere nutsbedrijven op de KLIM-website en de coördinatie met gelijkaardige gewestelijke initiatieven om zo tot één enkele website te evolueren voor de melding van werken naar alle nutsbedrijven. Minister Verwilghen achtte het echter aangewezen niet te wachten tot dergelijke overkoepelende website

2006.01.09Persbericht KLIM - Pagina 1 van 2

Persbericht
9 januari 2006

zou bestaan en koos ervoor om op korte termijn een centraal meldpunt voor werken op te richten voor werken in de nabijheid van installaties voor pijpleidingvervoer van gevaarlijke producten bevinden of bovengrondse/ondergrondse hoogspanningsverbindingen.

Minister Verwilghen heeft de Gewesten tegelijk voorgesteld om mee aan het project deel te nemen. Zodoende kan dit centraal aanspreekpunt een efficiënt instrument worden dat de veiligheid zeker ten goede zal komen.

Fetrapi (Federatie van Transporteurs door middel van Pipeline) werd opgericht in februari 1993 en is uitsluitend samengesteld uit leden die eigenaar en/of exploitant zijn van transportleidingen gelegen in België. De federatie behartigt de belangen van zijn leden ten overstaan van de overheid en moedigt het permanent onderzoek aan inzake de veiligheid en de goede werking van transportleidingen.
Fetrapi telt momenteel 16 leden: Air Liquide, Air Products, BASF Antwerpen, Arcelor Wallonie, Dow Benelux, EPDC, EPM, Fina Antwerp Olefins, Fluxys, LVM, Praxair, RAPL, SABIC Pipelines, NMP, Solvay, en Statoil Belgium. De Vierde Belgische NAVO Pijpleidingen Divisie is toegetreden als waarnemend lid.

Elia is de beheerder van het Belgische transmissienet voor elektriciteit. De onderneming staat in voor de transmissie van elektriciteit van de producenten naar de distributienetbeheerders en industriële grootverbruikers. Het net van Elia is een onmisbare schakel tussen de Franse elektriciteitsmarkt ­ Europa's grootste elektriciteitsexporteur ­ en de Noord-Europese elektriciteitsmarkten. Elia telt nagenoeg 1250 medewerkers en heeft een beurskapitalisatie van meer dan 1,5 miljard.

Meer informatie
Woordvoerder van Minister Verwilghen: Jacques Hermans op 02 213 09 54 Elia: Lise Mulpas op 02 546 73 75 of Erik De Leye op 02 546 72 11 Fetrapi: Bérénice Crabs op 02 282 72 30

2006.01.09Persbericht KLIM - Pagina 2 van 2