Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Hulpmiddelen bij het maken van een dorpsvisie

Nieuwe NIZW publicatie Dorpsbewoners maken het dorp

Utrecht, 9 januari 2006 - In de recent verschenen bundel Dorpsbewoners maken het dorp. Toolkit bewonersparticipatie platteland presenteert NIZW Sociaal Beleid vijf gebruikersvriendelijke methodieken waarmee dorpsbewoners, dorpsorganisaties én gemeenten aan de slag kunnen om een dorpsanalyse of een dorpsvisie te maken.

De zelfredzame, mondige en betrokken burger staat in het huidige kabinetsbeleid centraal. Een burger die niet alleen eisen stelt en zijn hand ophoudt, maar participeert op de arbeidsmarkt en zijn verantwoordelijkheid neemt voor zijn gezin, buurt en de kringen waarin hij verkeert. Op het platteland van Nederland is deze ideaaltypische burger in ruime mate vertegenwoordigd. In heel Nederland zijn dorpsbewoners actief bezig om de leefbaarheid van het eigen dorp gezamenlijk te verbeteren. Ze zetten zich in voor het behoud van scholen en voorzieningen, de verkeersveiligheid, het landschap en voor woningbouw en economische activiteiten die passen bij de identiteit van hun dorp en de streek. Die betrokkenheid lijkt een vanzelfsprekendheid, maar deze vaak unieke lokale democratische cultuur vraagt permanent om aandacht en onderhoud. Bewoners betrekken bij het maken van dorpsplannen en dorpsvisies vereist structurering.

In Dorpsbewoners maken het dorp worden vijf methodieken aangereikt, waarmee dorpsbewoners hun dorp heel precies in kaart kunnen brengen: (1) Dorpsspiegel, (2) PALED-methode, (3) Dorpswaardering, (4) Keukentafelgesprekken en (5) Countryside Exchange. Stuk voor stuk hebben ze hun waarde in de praktijk bewezen. Van elke methode wordt ingegaan op de ontstaansgeschiedenis, de eigenschappen, kwaliteiten, randvoorwaarden en de te verwachten resultaten. Stapsgewijs wordt beschreven hoe de methode kan worden uitgevoerd. Men kan daarbij gebruik maken van voorbeeldbrieven en

-uitnodigingen, checklists en dergelijke. Daarmee vormt deze toolkit niet alleen een staalkaart van de kennis en ervaring die op het Nederlandse platteland met zelfonderzoek is opgedaan, maar reikt ze ook concreet toepasbare instrumenten aan waarmee dorpsorganisaties en gemeenten direct aan de slag kunnen.

Bestelinformatie
Dorpsbewoners maken het dorp is verschenen bij NIZW Sociaal Beleid, ISBN 90-5957-334-x, prijs 5,- en is te bestellen bij Adrepak, tel. (070) 359 07 20, e-mail nizw@adrepak.nl.