Gemeente Harderwijk


Nieuwe buurtbus tussen stad, SBW en Sonnevanck

Vanaf aanstaande maandag 9 januari is er weer een vaste busverbinding tussen het NS-station en Sonnevanck. Busmaatschappij BBA zet op een gedeelte van het voormalige traject van buslijn 104 een buurtbus in. Sinds lijn 104 een andere route volgt reed op het traject Leuvenumseweg/Deventerweg/Hoofdweg/Station Harderwijk geen bus meer. Dit leidde tot ontevredenheid bij onder andere de bewoners van Sonnevanck, cursisten van het Bouw- & Infrapark (voorheen SBW) en de bewoners van de diverse serviceflats aan de Deventerweg. Vandaar dat intensief gezocht is naar een geschikt vervoersalternatief. Dit alternatief, buurtbuslijn 513, is het resultaat van nauwe samenwerking tussen de provincie Gelderland, de gemeente Harderwijk en de BBA. De buurtbus wordt gereden door een team van vrijwillige chauffeurs. Een retourtje kost, net als op de Stadsbuslijnen 1 en 2, een euro. Betalen kan contant aan de chauffeur.

De nieuwe buurtbus rijdt zes dagen per week (niet op zondag) een uurdienst. De eerste rit vanaf het NS-station vertrekt om 7.51 uur (zaterdags 8.51) uur, de laatste rit om 17.51 (zaterdags 15.51) uur. Deze vertrektijden sluiten goed aan bij de treinen uit Amersfoort en Zwolle.

De route en vertrektijden onderweg zijn als volgt: .51 NS-station
.53 ziekenhuis St. Jansdal .55 centrum Harderwijk
.03 Bouw- & Infrapark (SBW) .10 Sonnevanck
.14 Ullerberg Ermelo
.20 Sonnevanck
.25 Bouw- & Infrapark (SBW) .35 centrum Harderwijk
.37 ziekenhuis St. Jansdal .39 NS-station

In de ochtendspits rijden er aanvullend enkele grote bussen om 7.51 uur, 8.21 uur en (alleen op maandag) 9.51 uur vanaf het station naar het Bouw- & Infrapark (SBW), maar niet verder, met name met het oog op medewerkers en cursisten van de SBW en in de nabije toekomst fusiepartner BouwRadius. Ook deze bussen zijn voor iedereen toegankelijk.