Gemeente Delft

Tegemoetkoming verhuiskosten voor mensen met een functiebeperking verhoogd met 23%

De tegemoetkoming in de verhuiskosten vanuit de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG) wordt vanaf 1 februari 2006 met 23% verhoogd naar E 2.348. Ook wordt de inkomensgrens bij aanvraag van een scootmobiel verhoogd van anderhalf naar twee keer het bijstandminimum. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders afgelopen dinsdag besloten.

De verhoging van de tegemoetkoming in verhuiskosten is mogelijk door een daling van aanvragen voor grote woonaanpassingen in 2005 en een verwachte daling in 2006. Ook landelijk wordt deze dalende trend waargenomen. Met de verhoging van de inkomensgrens voor aanvraag van een scootmobiel komt Delft tegemoet aan die mensen die met de oude inkomensgrens (anderhalf keer bijstandminimum) toch moeite hebben zelf een scootmobiel te betalen. Wethouder Rensen:" Nu uit de cijfers van 2005 blijkt dat er ruimte in het budget zit willen we deze mensen natuurlijk tegemoet komen".

Vanaf 2002 zag de gemeente Delft het beroep dat werd gedaan op de WVG in een hoog tempo toenemen. Hierdoor is in 2002 is een financieel tekort ontstaan. Om dit tekort te dekken is er E 1.000.000,- extra toegevoegd aan de WVG en zijn er andere maatregelen genomen, zoals het verlagen van de verhuiskostenvergoeding. Er is hierbij zo min mogelijk afbreuk gedaan aan het voorzieningenniveau.

In 2005 lijkt het tij te keren. Het budget van 2005 laat een onderbesteding van E 983.000 zien. Voor 2006 zit een ruimte in de begroting van E 496.000. De onderbesteding 2005 en de ruimte voor 2006 zullen worden opgenomen in de reserve WVG. Na invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) worden nadere besluiten genomen over de hoogte van het WVG-budget en de WVG/WMO-reserve.

Noot voor de redactie (

Gemeente Delft