Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Interview met Paul Bremer
Uitzenddatum: Ma. 9 januari 2006, 20.30u
Verslaggeving: Piet de Blaauw

De diplomaat Paul Bremer was na de invasie een jaar lang de Amerikaanse bestuurder in Irak. Daarover schreef hij het boek 'Na Saddam: Mijn leven als bewindvoerder van Irak'. Het boek komt binnenkort uit in Nederland. In Netwerk een interview met Bremer.

Arrestatie
âWe got himâ, zei Paul Bremer toen hij bekend maakte dat de ex-dictator Saddam Hussein na een maandenlange zoektocht was opgepakt door Amerikaanse militairen. Ongeveer een halfjaar eerder was de diplomaat aangesteld als bestuurder van Irak.

Tijdelijk bestuur
Als hoofd van het tijdelijke bestuur (Coalition Provisional Authority) van Irak, was het Bremers taak om het in chaos vervallen land weer op poten te zetten. Eind juni 2004, ruim een jaar na Bremers aantreden, droeg de VS het bestuur van het land over aan de tijdelijke Iraakse regering. Sindsdien geeft de topdiplomaat lezingen en toert hij door de VS om zijn boek te promoten.

Aanslag
In Irak werd de kritiek op Bremer tijdens zijn bestuur steeds feller. Vanwege de vele aanslagen in het land werd hij zwaar bewaakt. Op 6 december 2003 werd er toch een aanslag gepleegd op het konvooi waarin hij reed. Bij de aanslag raakte niemand gewond.

Spijt
Achteraf zag Bremer in dat hij sommige kwesties in Irak anders aan had moeten pakken. Hij heeft er nu bijvoorbeeld spijt van dat hij niet heeft laten ingrijpen bij de plunderingen, kort na de val van het regime van Hussein. Ook heeft hij een aantal keer uitgehaald naar Washington. De Amerikaanse regering zou niet genoeg militairen naar Irak hebben gestuurd en de geweldsuitbraak na de arrestatie van Hussein had sneller de kop ingedrukt moeten zijn.

Steun
Toch staat Bremer volledig achter het Amerikaanse anti-terreurbeleid. Hij heeft grote moeite met de Europese kritiek op de methoden die de VS gebruikt in de strijd tegen terrorismen. Ook denkt hij dat de Amerikaans-Nederlandse betrekkingen schade oplopen als het kabinet straks besluit om geen extra troepen naar Afghanistan te sturen.

Ambassadeur
Bremer heeft een speciale band met Nederland. In de jaren tachtig was hij ambassadeur voor de VS. In die tijd kwam hij in de publiciteit in verband met de crisis rond de plaatsing van kruisraketten in Nederland.

Interview
Netwerkverslaggever Piet de Blaauw bezocht Bremer in zijn huis in de buurt van Washington DC. In de uitzending een interview met de topdiplomaat.