Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht 9 januari 2006,

Jongerenorganisaties van PvdA, GroenLinks en SP eisen aftreden burgemeester Onderbanken

Burgemeester schendt verdrag voor rechten van de mens, actievoerders lopen gevaar

De jongerenorganisaties gelieerd aan de PvdA (Jonge Socialisten), GroenLinks (DWARS) en de SP (Rood) eisen het onmiddellijke aftreden van waarnemend burgemeester Zuidgeest. Door het ontmantelen van de boomhutten en het wegnemen van voedsel is de veiligheid van actievoerders ernstig in gevaar gebracht, de eerste actievoerders met onderkoelingsverschijnselen zijn al naar het ziekenhuis gebracht. Het vrijlaten van arrestanten onder de voorwaarde dat ze akkoord gaan met een schikkingsvoorstel is onrechtmatig. Burgemeester Zuidgeest is verantwoordelijk voor deze schendingen van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Burgemeester Zuidgeest fungeert als deurwaarder van de Raad van State, aldus de jongerenorganisaties. "Terwijl burgemeester Zuidgeest eerder de wil van het college en burgers volstrekt heeft genegeerd, falen de autoriteiten nu bij uitvoering van de ontruiming. Hiermee brengt de burgemeester de levens van actievoerders in gevaar" aldus DWARS duo-voorzitter Steven de Vries. 'De arrestanten zijn te lang vastgehouden en vermoedelijk is gedreigd ze niet vrij te laten zonder een schikkingsvoorstel te hebben ondertekend. Hiermee hebben de autoriteiten de rechten van de arrestanten geschonden." zegt Gijsbert Houtbeckers, bestuurslid van ROOD.

"Diederik Samsom heeft zich uit protest gisteren bij de demonstranten gevoegd. Waar Diederik Samsom eerder forse kritiek had op Jos Zuidgeest, heeft de burgemeester vandaag laten zien zijn weg door te zetten. Een echte PvdA'er met een groen hart zou zulk beleid niet voor zijn rekening nemen' verklaart Ruben Zandvliet voorzitter van de Jonge Socialisten in de PvdA.

Tijdens de ontruiming is ondanks het barre weer de ME begonnen met het strippen van de boomhutten waarmee de actievoerders zich tegen de kou beschermden. Volgens de actievoerders zijn alle touwbruggen en klimtouwen doorgesneden. Het is nu onmogelijk voor actievoerders om de boom uit te komen. In de oude NAVO-basis krijgen de mensen te maken met kou en slecht eten en drinken. De autoriteiten zijn onvoldoende voorbereid aan de actie begonnen, hiermee zijn rechten van actievoerders geschonden en lopen de actievoerders het risico onderkoeld te raken volgens de jongerenorganisaties.


---

NOOT VOOR DE REDACTIE: