Waterschap Groot Salland

Ontwikkelingsvisie Zandwetering

9 januari 2006

De Zandwetering vindt zijn oorsprong in de Gooiermars, aan de oostzijde van Deventer. Vanaf hier stroomt de Zandwetering langs de kernen Deventer, Diepenveen, Olst, Boskamp, Wijhe en Windesheim. De Zandwetering eindigt in Zwolle en mondt daar uit in de Soestwetering.

Het waterschap Groot Salland en de gemeenten Olst-Wijhe en Zwolle hebben gezamenlijk de Ontwikkelingsvisie Zandwetering opgesteld. Deze visie is een ruimtelijke visie op hoofdlijnen en geeft een beeld van de toekomstige inrichting van het stroomgebied van de Zandwetering tussen Diepenveen en Zwolle.

De Ontwikkelingsvisie maakt onderdeel uit van het Interreg 3b programma PURE. Het waterschap en de gemeenten hebben ambitieuze plannen voor het stroomgebied van de Zandwetering. Voor het waterschap ligt er een belangrijke opgave om het watersysteem zowel op het gebied van kwantiteit als kwaliteit op orde te brengen. Daarnaast hebben de gemeenten ideeën over woningbouw, recreatie, landbouw etc. die een plek moeten krijgen binnen de Ontwikkelingsvisie. In de visie wordt gezocht naar gecombineerde oplossingen voor de wateropgaven en de ruimtelijke ontwikkelingen.

De Ontwikkelingsvisie is op respectievelijk 13 en 20 december 2005 vastgesteld door het dagelijks bestuur en de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Olst-Wijhe en Zwolle.

Het is van belang de Ontwikkelingsvisie te vertalen naar concrete plannen en acties. Voor de korte termijn moet gekeken worden naar lopende projecten die aansluiten bij het gedachtegoed van deze visie. Daarnaast is het starten van een pilotproject van groot belang. Dit fungeert als voorbeeld voor andere initiatieven en kan daarmee een bijdrage leveren voor het promoten van het gebied van de Zandwetering.

PURE
De Ontwikkelingsvisie maakt onderdeel uit van het Interreg 3b programma PURE.
PURE is een Europees samenwerkingsproject tussen de regio's Groningen, North East (Engeland), Göteborg (Zweden) en Deventer. De gemeente Deventer is binnen de regio van de Zandwetering de regionale coördinator. PURE staat voor Planning for urban rural river environments. Doelstelling van deze samenwerking is van elkaar leren op het gebied van het omgaan met wateroverlast, gebruik van water in de ruimtelijke ordening, inrichting van overgangszones tussen stad en land en interactieve processen. Meer informatie is te vinden op www.purenorthsea.com .

Voor meer informatie is er een folder op te halen bij Sandra van Hees, kamer 606. Daarnaast kan je de complete Ontwikkelingsvisie Zandwetering hiernaast downloaden.

logopure.jpg (40 Kb)