Gemeente Deventer

Week 2, 12 januari 2006

INSPRAAKAVOND VILLAPARK HET EIKENDAL

De gemeente Deventer organiseert dinsdag 24 januari een inloop-/inspraakavond over het voorontwerpbestemmingsplan en het ontwerpbeeldkwaliteitplan Het Eikendal. Het Eikendal ligt ten noordoosten van Diepenveen tussen de Boxbergerweg, Schuurmansweg, Molenweg, Kieftenweg en Randerstraat. De gemeente wil hier een villapark in het groen realiseren. Het college van burgemeester en wethouders heeft inmiddels het voorontwerpbestemmingsplan en het ontwerpbeeldkwaliteitplan Het Eikendal vastgesteld.

Qua sfeer borduurt Het Eikendal voort op het omliggende landschap en het dorp Diepenveen. Reacties van de inwoners van Diepenveen en de politiek op eerdere plannen hebben geleid tot het huidige, nieuwe plan. De gemeentelijke raadscommissie heeft dit nieuwe plan in april 2005 enthousiast ontvangen.

Het Eikendal, in twee fasen
De gemeente wil Het Eikendal in twee fasen ontwikkelen; elke fase bestaat uit ongeveer zeventig woningen. Particulieren kunnen naar verwachting vanaf 2007 bouwen op kavels groter dan 1500 m2. Bestaande panden binnen de grens van het plan worden ingepast. De gemeente gaat eerst kavels in het westelijke deel, Het Eikendal fase I, uitgeven. Deze fase is gedetailleerd in het bestemmingsplan opgenomen. Fase II, waarvan de gronden nog in bezit zijn van particulieren, is als nader uit te werken bestemming âwonenâ in het bestemmingsplan opgenomen. De gemeente verwacht jaarlijks vijftien tot twintig kavels te kunnen verkopen en wil zo snel mogelijk beginnen met de aanplant van het parkbos en het overige groen. Naar verwachting wordt in 2011 met de uitgifte kavels Het Eikendal fase II begonnen.

Procedure bestemmingsplan
Voor het realiseren van Het Eikendal is een nieuw bestemmingsplan nodig. Voor de bestaande woningen binnen de plangrens van het bestemmingsplan is zoveel mogelijk aansluiting gezocht met de bepalingen uit het bestaande bestemmingsplan âBuitengebied, gemeente Diepenveen 1994â. De reacties uit de inspraakperiode worden verwerkt in het ontwerpbestemmingsplan. Naar verwachting stelt het college dit plan medio 2006 vast. Vervolgens is het woord aan de gemeenteraad (najaar van 2006). Daarna moeten Gedeputeerde Staten van Overijssel hun goedkeuring geven (medio 2007).

Artikel 19 WRO Procedure
Om eerder dan in het najaar 2007 met het bouwrijp maken, de aanleg van het groen en de bouw van de eerste woningen te kunnen beginnen, wil de gemeente GS verzoeken een verklaring van geen bezwaar af te geven. Nadat GS deze verklaring hebben afgegeven kan, vooruitlopend op de goedkeuring van het bestemmingsplan, met de werkzaamheden worden begonnen.

Beeldkwaliteitplan
Voor Het Eikendal is een beeldkwaliteitplan opgesteld om het gewenste kwalitatief hoogwaardige groene woonmilieu te realiseren en te behouden. Na de inspraaktermijn worden eventuele reacties verwerkt en wordt het plan aan de gemeenteraad voorgelegd. Het beeldkwaliteitplan Het Eikendal wordt onderdeel van de gemeentelijke Welstandsnota. Het beeldkwaliteitplan geeft zowel richtlijnen voor de architectuur van de te bouwen woningen, als voor de inrichting van de kavels en het openbaar gebied.

Ter inzage
Het voorontwerpbestemmingsplan en ontwerpbeeldkwaliteitplan Het Eikendal liggen van 12 januari tot en met 22 februari ter inzage bij de balie Bouwen en Leefomgeving, Leeuwenbrug 85, in het Gemeentelijk Informatiecentrum, Burseplein 20, in de Openbare Bibliotheek, Brink 70 en de Openbare Bibliotheek Diepenveen, Burg. Crommelinlaan 1.

Inspraakreacties
Gedurende de inzagetermijn kan iedereen schriftelijk inspraakreacties indienen bij het college van burgemeester en wethouders, t.a.v. de afdeling Ruimtelijke Ordening, Postbus 5000, 7400 GC Deventer. Tevens kan iedereen mondeling inspreken bij de afdeling Ruimtelijke Ordening; zij kunnen hiervoor een afspraak maken met L. van Dam. Haar telefoonnummer is 0570 - 695144.

Publicatiedatum: 12-1-2006

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging donderdag 12 januari 2006