Universiteit van Amsterdam

De zichtbaarheid en onzichtbaarheid van joden in Amsterdam

Amsterdamlezing


dinsdag 24 januari 20.00 uur In de derde Amsterdamlezing van dit seizoen, getiteld De zichtbaarheid en onzichtbaarheid van joden in Amsterdam, loopt Tamarah Benima als het ware door de stad en vertelt ze - aan de hand van de verhalen over vrienden en joodse plekken die voor haar van belang zijn - het verhaal over de Amsterdamse joden. Hierbij komen heden en verleden, min of meer tot en met de Tweede Wereldoorlog, aan bod. Benima was van 1992 tot 1999 hoofdredacteur van het Nieuw Israëlisch Weekblad en is momenteel in opleiding tot rabbijn aan het Levisson Instituut te Amsterdam. In de nieuwe reeks Amsterdamlezingen, onder leiding van Paul Scheffer (bijzonder hoogleraar Grootstedelijke problematiek aan de UvA), gaan achtereenvolgens Gabriël van den Brink, Henk van Nierop, Tamarah Benima, Peter van Rooden, Rudy Frank Polanen, en Ahmed Aboutaleb in op het thema De seculiere stad. De geschiedenis en de actualiteit van het religieuze leven in Amsterdam staan hierbij centraal. Aan de orde komen onder andere de ontwikkeling van de joodse gemeenschap, de verschillende christelijke groeperingen en de moslims met hun verschillende herkomst. Ook wordt gekeken naar het ontstaan van tolerantie en de betekenis daarvan in onze tijd. Welke invulling moeten we nu geven aan het beginsel van de scheiding van kerk en staat? Hoe verhouden de verschillende geloven zich tot elkaar in Amsterdam? En wat is een seculiere stad in een tijd die een heropleving van de religieuze belangstelling laat zien?
Locatie: Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Deelname: ¤ 4,50 per lezing (¤ 2,50 voor UvA-studenten en ¤ 3,50 voor UvA-medewerkers), passe-partout: ¤ 20,-- (¤ 10,- voor UvA-studenten, ¤ 15,- voor UvA-medewerkers). Reserveren via internet: www.uva.nl/adamreeks. Toegangskaart of passe-partout liggen een halfuur voor aanvang van de lezing klaar aan de balie van de Aula.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.