Politie Gelderland-Midden

Politie lost aantal gewelddadige berovingen op

Publicatiedatum: 24-1-2006 12:54:13

Ede - Met de aanhouding van vier verdachten uit Ede en één in Wageningen heeft de politie een vijf-tal gewelddadige berovingen in Ede weten op te lossen. De verdachten, in leeftijd varierend van 16 tot en met 19 jaar traden in wisselende samenstelling op. Zij maakten geld, waardepapieren, een telefoon en twee fietsen buit. Van de buit is niets terug gevonden.

Op 28 december vorig jaar riep de politie in een persbericht getuigen op. Op de Fernhoutstraat in Ede was een 57-jarige vrouw van haar fiets gereden, waardoor zij gewond was geraakt aan haar hand. In plaats van hulp bieden beroofden de belagers haar. De vrouw raakte haar fiets en een tas kwijt. Helaas leverde de getuigenoproep geen nieuwe informatie op.

Nieuwe feiten
Wel kwamen er nieuwe aangiftes binnen. Op 3 januari overkwam een 53-jarige vrouw op de Munnikenhof in Ede min of meer hetzelfde. Ze werd door vijf jongens van haar fiets getrokken (waarbij ze gewond raakte aan haar knie). Daarna doorzochten zij de (fiets)tassen van hun slachtoffer. Hoewel er niets werd buitgemaakt, lieten zij de gewond geraakte vrouw achter.
Even later is een 20-jarige jongen op de Koekeltse Boslaan het slachtoffer. Zijn telefoon en zijn fiets worden mee genomen. Een poging om weer wat later een 36-jarige vrouw van haar tas te beroven op de Sint Hubertus mislukt. Later zal uit onderzoek blijken dat drie verdachten uit dit gezelschap op 2 januari van dit jaar op de Dick Ketstraat een 17-jarig meisje van haar tas hebben beroofd.

Aangehouden
Maar op de avond van 3 januari treft de 20-jarige jongen met zijn inmiddels gewaarschuwde vader zijn belagers op de Keesomstraat in Ede. Daar wordt de 16-jarige aangehouden en overgedragen aan de politie. Daarna lukt het de andere vier verdachten te identificeren en aan te houden. Inmiddels zijn de vijf verdachten voorgeleid. Vier van hen zijn door de Rechter Commissaris in bewaring gesteld. Een vijfde verdachte is vrij gelaten, vanwege zijn aandeel in de verschillende delicten. Tegen de verdachten wordt proces-verbaal op gemaakt.

voor nadere informatie:
Bureau Communicatie
politie Gelderland-Midden
district West-Veluwe Vallei
Harry Munniksma
0318 688 221

---