Erasmus Universiteit Rotterdam

Chinese delegatie waterbeheerders bezoekt EUR

Op maandag 23 januari bezocht een delegatie waterbeheerders onder leiding van Qi Yuliang, vice-commissioner van het ministerie van waterbeheer, de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam. De bijeenkomst werd georganiseerd door het China-Holland Education Centre van de EUR, in samenwerking met het Erasmus Centre for Sustainability and Management (ESM) en had als onderwerp de kennisontwikkeling op het gebied van Nederlands Watermanagement.

Bij bezoeken buitenlandse watermanagers gaat de aandacht doorgaans uit naar de meer waterbouwkundige aspecten, zoals de kennis rondom de Deltawerken en de werken in de Oosterschelde. Bij het bezoek aan de Erasmus Universiteit ging de aandacht uit naar de sociaal-wetenschappelijke dimensie van watermanagement, de gamma-dimensie. In drie presentaties werden de ontwikkelingen in het Nederlandse waterbeheer geïllustreerd.

Er is ingegaan op het onderzoek en onderwijs aan het ESM op het gebied van milieu- en watermanagement. Ook is aandacht besteed aan de vraag hoe gammawetenschappers een bijdrage kunnen leveren aan de oplossing van de grote uitdagingen waarvoor het internationale waterbeheer zich gesteld ziet. Tevens is vanuit een bestuurskundig-juridisch perspectief behandeld hoe het heersende paradigma in het waterbeleid in Nederland ontwikkelde vanuit een in oorsprong slechts op het weren van water gericht âoverstromingsbeheerâ. In de vorige eeuw kwamen daar een groot aantal belangen bij die allemaal hun eigen claim legden op het watersysteem. Dit âsectoraal waterbeheerâ had geen oog voor het feit dat iedere ingreep in het watersysteem gevolgen heeft voor andere onderdelen en voor andere beleidssectoren. Het was nodig de verschillende sectoren te integreren in âduurzaamâ, âadaptiefâ watermanagement.

Prof.dr. Toine Smits illustreerde de aan het beleid gerelateerde kennisontwikkeling met een aantal treffende voorbeelden. Zijn ervaringen in China, waar hij op diverse aspecten de Chinese regering adviseert op het gebied van waterbeheer, bleken hierbij zeer herkenbare aandachtspunten voor de aanwezigen. Smits liet verder aan de hand van een internationaal praktijkonderzoek zien welke maatregelen worden geïnitieerd voor het omgaan met de waterafvoer van de grootste West-Europese rivier, de Rijn.

Door in te gaan op het nationale onderzoeksprogramma âLeven met Waterâ (LmW) gaf de wetenschappelijk directeur van dit programma prof.dr. J.J. Bouma, aan hoe de eerder genoemde voorbeelden passen in dit grootschalige stimuleringsprogramma voor wateronderzoek. De kennisbehoefte wordt in het programma Leven met Water door de waterbeheerders zelf geïdentificeerd en vloeit op dit moment vooral voort uit de gedachte dat enkel een technologische aanpak in het waterbeheer tegen zijn grenzen is aangelopen. Zo wordt er gesproken over een ommekeer: van water weren naar water accommoderen.

Het stimuleren van multidisciplinaire uitwisseling van gedachten waarbij er wordt geleerd wat de afzonderlijke disciplines voor elkaar kunnen betekenen bij een verdere vraagarticulatie, is typerend voor Leven met Water. Zo wordt er vanuit een economisch perspectief gezocht naar afwegingsmechanismen voor het beslissen over multifunctioneel ruimtegebruik en tegelijkertijd gekeken naar hoe hierover met de samenleving gecommuniceerd moet worden (b.v. in het kader van participatieve besluitvorming). In het kader van het Besluit Subsidies Investeringen Kennisinfrastructuur (BSIK) programmaâs worden in de periode 2005 tot 2009 meer dan 45 miljoen euro geïnvesteerd in de kennisprogrammaâs gericht op watermanagement waarin het âwater accommoderenâ centraal staat.