Gemeente Urk

Daling werkloosheid op Urk

Urk positieve uitzondering in Flevoland

Dalende werkloosheid op Urk in 2005

Uit de voorlopige werkloosheidscijfers van het Centrum voor Werk en Inkomen over het achterliggende jaar blijkt dat de werkloosheid op Urk in 2005 met 18,6% is gedaald. Waar aan het begin van het jaar 312 personen waren ingeschreven als Niet Werkende Werkzoekende, daar waren dat er in de maand december 2005 nog maar 254. Het werkloosheidspercentage is daarmee weer gedaald tot onder de 4%. Urk is wat dat betreft de positieve uitzondering in Flevolands verband. Alleen in Lelystad was eveneens een lichte daling te zien. In de overige gemeenten is de werkloosheid in 2005 toegenomen.

Jeugdwerkloosheid
Indien er wordt gekeken naar de doelgroep jongeren tot en met 23 jaar is er in Flevoland in zijn algemeenheid een teruggang in werkloosheid te constateren van 22,8%. Ook in deze categorie scoort Urk het best in Flevoland met een teruggang van 47,5%. Waar in januari 2005 59 personen uit deze leeftijdscategorie stonden ingeschreven bij het Centrum voor Werk en Inkomen, daar staan er aan het eind van 2005 nog maar 31 personen genoteerd als Niet Werkend Werkzoekend.

Verklaring
De daling van de werkloosheid is opmerkelijk te noemen. In plaats van een daling werd juist rekening gehouden met een stijging van de werkloosheid. De werkgelegenheid in de visserijsector en de visverwerkende industrie staat al langere tijd onder druk. Het achterliggende jaar zijn er bij verschillende vis gerelateerde bedrijven personeelsleden afgevloeid. Desalniettemin laat Urk een dalende werkloosheid zien.

Wethouder Koffeman van Economische Zaken ziet in deze ontwikkeling weer een voorbeeld van de veerkracht van de lokale economie en arbeidsmarkt. De meest logische verklaring is wellicht te vinden in de arbeidsmentaliteit van de Urkers en de alom bij arbeidskrachten aanwezige wil om te werken. Hij is blij verrast en spreekt de hoop uit dat de werkloosheid in het komende jaar onder de 4% blijft.