Gemeente Alphen aan den Rijn

te werpen

Aanpak overlast Hooftraat en omgeving lijkt vruchten af te werpen

Minder overlast van rondhangende jongeren in de avonduren sinds de shoarmazaken eerder sluiten; minder overtredingen door fout parkeren, minder klachten over zwerfrvuil en meer meldingen vanuit de wijk. Deze signalen krijgt de gemeente van de leden van de klankbordgroep en de politie. Hiermee lijkt de aanpak om de overlast in de Hooftstraat en omgeving terug te dringen, vruchten af te werpen.

De positieve signalen zijn voor de gemeente voldoende reden om op de ingeslagen weg door te gaan. In overleg met de leden van de klankbordgroep worden binnenkort fietsenrekken en bloembakken rond de Molensteen geplaatst om de hangmogelijkheden voor jongeren te beperken. Verder worden eind februari extra parkeerplaatsen aangelegd om de parkeerdruk in de wijk te verminderen, wordt de 30-km zone uitgebreid tot aan de Koningin Julianabrug en gaat de politie regelmatig snelheidscontroles houden op de Lijsterlaan. De leden van de klankbordgroep gaan de komende weken bij buurtbewoners langs om hun interesse voor achterpadverlichting te inventariseren.

Meer meldingen
Het aantal medlingen door bewoners uit de wijk is de laatste maanden toegenomen. De politie heeft niet de indruk dat dit komt doordat er meer overlast is, maar dat er nu meer gemeld wordt. Dit is een positieve ontwikkeling, omdat zo een beter beeld kan worden gekregen van de vormen van overlast in de buurt en daar beter op gestuurd kan worden.

klankbordgroep
Tijdens een informatieavond in augustus 2005 heeft de gemeente bewoners opgeroepen om goede ideeen aan te dragen en deel te nemen aan een klankbordgroep. Zij geven signalen af over de zaken die in de buurt spelen, denken mee over mogelijke oplossingen en treden op als aanspreekpunt voor hun straat. Vanuit de klankbordgroep komen er positieve reacties over de vooruitgang in de wijk.

Al geruime tijd wordt hard gewerkt aan het verbeteren van de leefbaarheid in de Hooftstraat en omliggende straten. Om gerichte maatregelen te kunnen nemen, maken de politie en gemeente gebruik van de uitkomsten van de buurtonderzoeken uit 2003 en 2004. Uit deze onderzoeken blijkt dat er met name maatregelen nodig zijn voor de thema's parkeren en verkeer, openbare ruimte en openbare orde en veiligheid.

Hoe verder
Alle bewoners hebben van de gemeente een brief gekregen met informatie over de voortgang. In maart ontvangen zij opnieuw een voortgangsbericht. In mei 2006 wordt opnieuw een telefonische enquete onder de bewoners en ondernemers in de Hooftstraat en omgeving gehouden.