Ministerie van Defensie

24-01-2006 13:21

COMMISSIE INLICHTINGEN- EN VEILIGHEIDSDIENSTEN MAG RAPPORTEN MIVD INZIEN

De Commissie voor Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten kan inzage krijgen in de rapporten van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) van 19 oktober 2005 en 17 november 2005 over Afghanistan. Ook is de regering bereid medewerking te verlenen aan de voor 30 januari a.s. geagendeerde besloten briefing voor de Vaste Commissies voor Buitenlandse Zaken en voor Defensie.

Tijdens deze briefing kunnen de Commandant der Strijdkrachten (CDS) en de directeur van de MIVD (DMIVD) informatie verschaffen over de komende Nederlandse bijdrage aan ISAF in Zuid-Afghanistan. Dit heeft minister Kamp vandaag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

Verder schrijft hij in zijn brief dat uit de MIVD-analyse blijkt dat er in Zuid-Afghanistan sprake is van een instabiele en onveilige situatie, voornamelijk door het optreden van de Taliban en aanverwante groeperingen. De MIVD kenschetst de missie in Uruzgan dan als een complexe en risicovolle onderneming, die niet zonder robuust optreden kan worden uitgevoerd. Voor het behalen van succes is het volgens de brief noodzakelijk een goed evenwicht te bereiken tussen robuust optreden tijdens veiligheidsoperaties, en de inspanningen bij het verkrijgen van de steun van de bevolking en ten behoeve van wederopbouw. De minister geeft aan dat er volgens de MIVD rekening gehouden moet worden met gewapend verzet van de Taliban en aanverwante groeperingen.

De minister schrijft tevens dat de CDS in zijn militaire advies vaststelt dat de veiligheidssituatie in Zuid-Afghanistan zeer risicovol is. Volgens de CDS kunnen deze risicoâs overigens met diverse maatregelen tegemoet worden getreden. Daarbij wordt gedacht aan maatregelen ter bescherming van de eigen troepen, alsmede de beschikbaarheid van luchtsteun en een snelle reactiemacht. Bij het optreden van de Nederlandse troepen staat volgens Kamp de eigen bescherming voorop. Het door de Nederlandse troepen getoonde respect voor de bevolking zal bijdragen aan de eigen veiligheid. Nederlandse militairen zullen veel aandacht geven aan het verzamelen van inlichtingen. Met een verhoogd CIMIC-budget kan, vooruitlopend op wederopbouwprojecten, de houding van de bevolking worden beïnvloed.

De CDS acht het uitvoeren van een militaire operatie in Zuid-Afghanistan uitdagend maar uitvoerbaar en verantwoord, mits aan een aantal voorwaarden is voldaan. Deze voorwaarden betreffen kortheidshalve de beschikbaarheid van bepaalde militaire middelen en eenheden, ook van andere landen, goede NAVO-afspraken over de kosten van de basis in Kandahar en een goede invulling van de Nederlandse wederopbouwinspanning.