Gemeente Son en Breugel


Werp uw wegwerpluier niet weg

luieractie.gif
Een kind gebruikt zon 5000 luiers tot het zindelijk is. Dat zijn heel wat vuilniszakken vol. Zo worden in de gemeente Son en Breugel ieder jaar miljoenen luiers gebruikt en weggegooid. Dat is ruim 205.000 kilo luierafval per jaar.

In Son en Breugel kunt u vanaf februari wegwerpluiers apart aanleveren. Deze luiers worden gerecycled. Daarmee levert u een belangrijke bijdrage aan het milieu.

Aan deze service doen alle kinderdagverblijven en peuterspeelzalen en de gemeente Son en Breugel mee. Ouders en verzorgers kunnen gratis een rol met 10 speciale plastic luierzakken ophalen bij de publieksbalie in het gemeentehuis, bij het kinderdagverblijf of bij de peu-terspeelzaal. De zakken zijn ook te bestellen via de webwinkel.

Bij de kinderdagverblijven en peuterspeelzalen in Son en Breugel staan speciale containers waarin de luierzakken gedeponeerd kunnen worden tijdens openingstijden.
Ouders of verzorgers waarvan de kinderen (nog) niet naar een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf gaan, kunnen de zak toch bij een peuterspeelzaal in de container doen.

Kinderdagverblijven en peuterspeelzalen
Korein Kinderplein Ekkersrijt 1420, Son
Korein Kinderplein Ruysdaelstraat 2, Son
Korein Kinderplein IJssellaan 4, Son
Kinderdagverblijf Piggelmee, Jupiterstraat 3a+3b, Breugel

Peuterspeelzaal Jip en Janneke, Venuslaan 1a, Breugel Peuterspeelzaal t Hummeltje, Ruysdaelstraat 2, Son

Recycling
De luiers worden volledig gerecycled. Het bedrijf Knowaste uit Arnhem wint het papier en plastic terug en deze stoffen worden opnieuw gebruikt. Uit het overgebleven slib winnen ze groene energie en het slib wordt vervolgens gecomposteerd. Het afvalwater wordt biologisch afgebroken. Uiteindelijk blijft er niets over.

Een beter milieu
De inwoners van Son en Breugel helpen mee aan een beter milieu. Per kind worden tijdens de luierperiode gemiddeld 3,5 bomen, 9.000 liter water en een hoeveelheid energie die vergelijkbaar is met 145 m3 aardgas bespaard.

Voor meer informatie, kijk ook bij:

Webwinkel