Gemeente Ede

nummer 012 / Ede, 24 januari 2006

Gemeente start project Fietsers rechtsaf vrij door rood Rechtsafslaande fietsers wachten niet altijd meer voor rood licht

Het college van burgemeester en wethouders van Ede besloot vandaag om te starten met het project Fietsers rechtsaf vrij door rood. Het eerste kruispunt waar de verkeerslichten aangepast worden, is Arnhemseweg/Klinkenbergerweg/Raadhuisstraat. Door het aanbrengen van verschijningsbakken met de tekst rechtsaf voor fietsers vrij hoeven fietsers op dit kruispunt bij een rechtsafslaande beweging nauwelijks nog te wachten voor het rode verkeerslicht. Door het project ontstaat tijdswinst voor de fietsers. De verkeerslichten op dit kruispunt worden waarschijnlijkheid dit voorjaar aangepast.

De gemeente Ede wil het fietsen in Ede aantrekkelijker maken door het voor fietsers op bepaalde kruispunten juridisch en feitelijk mogelijk te maken om rechtsaf vrij door rood te rijden. Op een deel van de kruispunten (met verkeerslichten) in Ede is dit niet nodig omdat deze kruispunten een rechtsafslaande mogelijkheid achter de verkeerslichten om hebben. Dit is bijvoorbeeld het geval op de Dreeslaan, Kastelenlaan en Slotlaan. Op vijf andere kruispunten is dit niet het geval en is het veelal praktisch niet mogelijk of financieel onhaalbaar om de fietspaden achter de verkeerslichten om te leggen.

Locaties
De kruispunten waar rechtsafslaande fietsers in de toekomst door rood mogen rijden zijn:

- Arnhemseweg/Klinkenbergerweg

- Molenstraat/Raadhuisstraat

- Klinkenbergerweg/Ericalaan/Eikenlaan

- Klinkenbergerweg/Berkenlaan

- Edeseweg/Molenstraat te Bennekom

Verschijningsbakken
Op genoemde kruispunten komen verschijningsbakken. Een verschijningsbak is een lantaarn die oplicht op het moment dat de haaks overstekende voetganger rood licht heeft. In de lantaarn is de tekst rechtsaf voor fietsers vrij zichtbaar. Op het moment dat de haaks overstekende voetganger groen heeft, verdwijnt op de verschijningsbak de tekst rechtsaf voor fietsers vrij en moeten de rechtsafslaande fietsers wel voor het rode licht te wachten. De verkeersveiligheid van zowel de fietser als de voetganger wordt hiermee gewaarborgd.

Geld besparen
Om de kosten te beperken worden de voorzieningen op de genoemde kruispunten doorgevoerd als de regeling aan groot onderhoud toe is. Als eerste wordt binnenkort het kruispunt
Arnhemseweg/Klinkenbergerweg/Raadhuisstraat aangepast.


---