Gemeente Ede

nummer 013 / Ede, 24 januari 2006

Gemeente Ede stelt nieuw milieuprogramma vast

Het college van burgemeester en wethouders van Ede stelde vandaag een nieuw milieuprogramma voor de periode van 2006 tot 2009 vast. Hierin staan plannen om de Edese milieukwaliteit de komende jaren verder te verbeteren. De notitie geeft ook een terugblik op de bereikte resultaten van 2005. Het programma beschrijft onder meer de themas luchtkwaliteit, afval, veiligheidsrisicos bedrijven en riolering. De gemeenteraad van Ede bespreekt het nieuwe milieuprogramma op 3 maart aanstaande.

Lucht
De luchtkwalitee maken.walitiet in Ede was in 2004 aanmerkelijk beter dan het jaar daarvoor, maar dat heeft vooral met de weersomstandigheden it in Ede was in 2004 aanmerkelijk beter dan het jaar daarvoor. De concentratie van de meeste stoffen in de lucht boven Ede valt binnen de luchtkwaliteitseisen. Voor stikstofdioxide en fijn stof ligt dat iets anders. Voor stikstofdioxide (NO2) is er een beperkte overschrijding, maar niet zodanig dat het college maatregelen moet nemen. Voor fijn stof wordt er op landelijk niveau beleid ontwikkeld.
De gemeente blijft jaarlijks rapporteren over de luchtkwaliteit, maar wil ook inspanning verrichten om de luchtkwaliteit op lokaal niveau te verbeteren. Daarom is de gemeente Ede gestart met een lokaal beleidsplan over luchtkwaliteit.

Afval
De gemeente gaat door met bevorderen van afvalscheiding. Niet alleen vanwege de kostenvoordelen, ook vanwege de voordelen voor het milieu.Zo is in 2005 gestart met de gescheiden inzameling (huis aan huis) van papier. De resultaten hiervan worden in 2006 bekend. In 2005 is voor het eerst luierafval gescheiden ingezameld. Dit leverde circa 55 ton luierafval op. Dit afval wordt voor 100% hergebruikt (papier en plastic). De slibresten worden gecomposteerd, waarmee ook groene stroom wordt opgewekt. Dit luierafval wordt dus niet meer verbrand bij de ARN, waardoor de gemeente bespaart op de (hoge) verbrandingskosten.

Veiligheidsrisicos bedrijven
De gemeente besteedt veel aandacht aan de veiligheidsrisicos als gevolg van gevaarlijke stoffen bij bedrijven. Zo werkt de gemeente mee aan de registratie van risicosituaties in het nieuwe landelijke risicoregister. In 2005 heeft de gemeente de gegevens van ongeveer dertig Edese bedrijven bij het Register aangemeld. In 2006 wordt deze registratie afgerond. Dan zijn ongeveer vijftig bedrijven aangemeld. In 2006 gaat de gemeente ook een beleidsvisie externe veiligheid opstellen. In regioverband wordt hiervoor een model opgesteld. De gemeente wil in 2006 het transport van gevaarlijke stoffen binnen de bebouwde kom gaan reguleren, door het afsluiten van convenanten. De gemeente wil afspraken maken met transporteurs en ontvangers van gevaarlijke stoffen over de route die gevolgd gaat worden.

Riolering
In 2005 zijn grote vorderingen gemaakt met de sanering van lozingen in het buitengebied door aansluiting op de riolering. De gemeente is hiermee in 2004 gestart. Het is de bedoeling om de riolering in de rest van het buitengebied voor 2007 af te ronden. Voor de gebieden waar geen riolering komt, zijn er alternatieven (IBA, voor individuele behandeling van het afvalwater). De gemeente wil hiermee ongewenste lozingen van afvalwater op de bodem en het oppervlaktewater voorkomen.

Hergebruik bouwstoffen
Door ingebruikname van de nieuwe TOP (Tijdelijke OpslagPlaats) in Ede zijn in 2005 de mogelijkheden voor hergebruik van materialen en grond uit gemeentelijke werken verbeterd. Dit hergebruik bespaart jaarlijks honderdduizenden euros aan kosten. Hergebruik is ook goed voor het milieu.


---