Gemeente Ede

nummer 015 / Ede, 24 januari 2006

College stelt tussenbalans parkeren vast
Voorkomen toekomstige parkeerdruk

Vandaag stelde het college de tussenbalans parkeren Ede vast. In de tussenbalans staan de belangrijkste uitgangspunten voor het parkeerbeleid in Ede en wordt inzicht gegeven in de financiële en ruimtelijk consequenties van het parkeerbeleid. Het college concludeert dat het noodzakelijk is om aanvullende maatregelen te treffen om toekomstige parkeerdrukproblemen in Ede-Centrum te voorkomen. In de nevencentra en buitendorpen is een toenemende vraag naar maatregelen om het parkeren te regelen.

De tussenbalans is een uitwerking van de Kadernota Parkeren die in 2003 door de raad is vastgesteld. Het doel is om een nota parkeerbeleid te maken. In deze nota wil het college op een rij zetten welke maatregelen nodig zijn voor parkeerders in Ede Centrum, de schil rond het centrum, maar ook in de buitendorpen en de nevencentra.

Inhoud
In de tussenbalans staat beschreven wat op lange termijn de gevolgen zijn van het beleid dat in de Kadernota Parkeren van 2003 is vastgelegd. Om het parkeerbeleid van de gemeente goed te kunnen analyseren, is een parkeerbalans opgesteld en een parkeerexploitatiemodel gemaakt.
De parkeerbalans geeft inzicht in het aanbod van en de vraag naar parkeerplaatsen. In het exploitatiemodel worden de parkeerkosten en
-opbrengsten tegen elkaar afgezet. Met deze instrumenten kunnen ook toekomstscenarios doorgerekend worden. Ook is er een groot parkeeronderzoek uitgevoerd in het centrum en de schil om het centrum.

Parkeren in de schil
Een van de belangrijkste uitgangspunten van het huidige parkeerbeleid is dat in de schil rondom het centrum, parkeermaatregelen ingevoerd moet worden. Dit om te voorkomen dat mensen die in het centrum wonen en werken maar ook bezoekers van het centrum, in de schil parkeren en daar parkeeroverlast veroorzaken. Hier is inmiddels een start mee gemaakt. Per 1 februari wordt in de omgeving van het raadhuis vergunningparkeren ingevoerd.

Ede centrum
Uit het parkeeronderzoek blijkt dat in het centrum van Ede vooral op zaterdagmiddag druk wordt bezocht. Ook blijkt dat uit de analyses dat er bij ongewijzigd beleid in de toekomst op zaterdagmiddag een tekort aan parkeerplaatsen in het centrum gaat ontstaan. Dat tekort treedt op als in de hele schil rond het centrum vergunningparkeren is ingevoerd en alle nieuwbouwplannen in het centrum zijn afgerond.Het college gaat onderzoeken hoe dat probleem voorkomen kan worden. In de tussenbalans wordt daarvoor een aantal mogelijke oplossingen gepresenteerd. Bijvoorbeeld een derde parkeergarage in het centrum, eventueel in combinatie parkeren-op-afstand voor langparkeerders uit het centrum.

Nevencentra en buitendorpen
Ook in de nevencentra in Ede-stad en in de buitendorpen zijn er wensen om parkeermaatregelen in te voeren zoals bijvoorbeeld blauwe zones. Met een blauwe zone wordt voorkomen dat langparkeerders de parkeerplaatsen voor (winkel)bezoekers bezet houden. In de tussenbalans wordt geconstateerd dat met name de handhaving van zulke maatregelen veel geld kost, terwijl er geen inkomsten tegenover staan. Het college gaat onderzoeken of er binnen de parkeerexploitatie extra middelen te generen zijn om aan deze wensen te voldoen. De ontwikkeling van parkeerbeleid zal het college bespreken in de overleggen met de betrokken partijen. Ook met de commissie BFO wil het college de tussenbalans bespreken. Dit gebeurt in de vergadering van 17 februari aanstaande.

---