Politie Gelderland-Midden

Bromfietscontrole Subjectieve Onveiligheid

Publicatiedatum: 24-1-2006 13:51:13

Ede - Het regionale Verkeershandhavingsteam heeft maandag en dinsdag in het kader van het project Subjectieve Onveiligheid op de Bovenbuurtweg in Ede bromfietscontroles gehouden. Maandag zijn tussen 13.15 en 16.00 uur 21 bromfietsers gecontroleerd op het dragen van de helm en het bezitten van het bromfietscertificaat. Bij deze controle is geen enkele bekeuring uitgeschreven. Dinsdag zijn van 7.15 tot 9.00 uur met de rollertestbank 47 brom- en snorfietsen gecontroleerd op hun constructiesnelheid. Bij twee van de bromfietsen was de constructiesnelheid dusdanig hoog dat er harder dan de maximaal toegestane 45 km/h mee kan worden gereden. De bestuurders kregen hiervoor een bekeuring. Alle gecontroleerde bromfietsers droegen wel hun helm.

Aan de Bovenbuurtweg zijn vijf scholen gelegen met in totaal tussen de 10.000 en 12.00 leerlingen. Deze grote groep leerlingen komt met de fiets, bromfiets en auto naar school en veroorzaakt overlast in de buurt . Samen met gebiedsagent G. van Doorn proberen de buurtcommissies en het wijkplatform de verkeersoverlast zoveel mogelijk te beperken. In overleg tussen de gebiedsagent en het Verkeershandhavingsteam is daarom besloten de komende tijd het passerende verkeer regelmatig te controleren.

Het Verkeershandhavingsteam houdt snelheidscontroles op 28 geselecteerde trajectwegen binnen en buiten de bebouwde kom. Op deze wegen gebeuren veel ongelukken met ernstige afloop. Uit onderzoek door de verkeersadviseurs van de politie Gelderland-Midden is gebleken dat de meeste veelal veroorzaakt worden door te hard rijden. Op basis van deze onderzoeken houdt het Verkeershandhavingsteam daarom verkeerscontroles. Echter, met enige regelmaat wordt geklaagd over verkeersonveilige situaties, waar dit niet ondersteund wordt door objectieve cijfers zoals het aantal ongevallen. Daarom is het project subjectieve verkeersonveiligheid is gestart met als doel deze onveiligheid te verminderen.

voor nadere informatie:
Judith Peters-Nillesen
communicatie Verkeershandhaving
politie Gelderland-Midden
026 400 2421

---