Extra 16,6 miljoen voor scholing in metaal

Oom

Forse subsidie vanuit Europees Sociaal Fonds (ESF) voor OOM

Extra 16,6 miljoen voor scholing in metaal

Hazerswoude-dorp, 24 januari 2006 - De Stichting Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor Metaalbewerking (OOM) krijgt voor de komende twee jaar een fors bedrag aan subsidie toegewezen vanuit het Europees Sociaal Fonds (ESF). Doel van de subsidie van bijna 16,6 miljoen euro is opleiding en ontwikkeling van werknemers binnen de metaalbewerkingsbranche verder te stimuleren. Dankzij deze tweejarige subsidie kan OOM verder gaan met het bevorderen van het cursusdeelname en tussentijds inspelen op scholingsvraagstukken die leven bij OOM-lidbedrijven.

OOM ontvangt voor de derde keer een subsidiebeschikking van het Agentschap SZW, een onderdeel van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Het bedrag van 16,6 miljoen komt de komende twee jaar terecht bij meer dan dertienduizend bedrijven in de metaalbewerking.

Het opleidingsfonds kan dankzij de subsidie verschillende nieuwe programma's ontwikkelen en het bestaande programma-aanbod uitbreiden. Naast traditionele middelen schuwt OOM een 'andere' aanpak niet. Zoals interactieve workshops voor werknemers en werkgevers en de eind 2005 geïntroduceerde 'leertegoedbon' en 'kennischeque'. Waardebonnen die in goed overleg tussen werkvloer en management besteed kunnen worden aan loopbaanontwikkeling en bijscholing. Met deze middelen, mogelijk gemaakt dankzij subsidiegeld, kan OOM werkgevers en werknemers stimuleren 'samen' na te denken en te praten over de toekomst.

Blijvende impuls
'OOM kan met het ESF-geld nu continu een extra impuls geven aan opleiding en ontwikkeling binnen de sector,' zegt Erik Yperlaan, directeur OOM. 'Deze subsidie komt voor de metaal op het juiste moment. Net nu we merken dat de economie langzaam weer aantrekt, kunnen we met extra geld de concurrentiepositie van de Nederlandse metaalbewerking verbeteren. Alleen een innovatieve metaalsector blijft ook voor het buitenland interessant, en juist een goed opgeleide werkvloer vormt hiervoor de basis. Innovatie begint immers op de werkvloer.'

Naast het gegeven dat economische vooruitgang goed is voor het Nederlandse bedrijfsleven zijn er ook neveneffecten waarmee de metaalbewerkings branche rekening moet houden. Groei betekent niet alleen meer orders maar ook een grotere druk op de arbeidsmarkt. Naast een toename van het aantal arbeidsplaatsen, vraagt dat ook om meer flexibiliteit van de werkgever en werknemer. 'Meer kennis bij werknemers zorgt voor een minder kwetsbare metaalbewerking. Concreet betekent dit gemotiveerd personeel, een betere balans in bedrijven en niet onbelangrijk, het bevordert de doorstroming,' vervolgt Yperlaan.

Over OOM
Stichting OOM is in 1984 opgericht door werkgeversorganisatie Koninklijke Metaalunie en werknemersorganisaties FNV Bondgenoten, CNV Bedrijvenbond en De Unie. Het opleidingsfonds houdt zich bezig met het in stand houden en verbeteren van vakmanschap in de metaalbewerkingsbranche. OOM kent ruim 13.000 lidbedrijven die aan ruim 138.000 mensen werk bieden. OOM geeft haar leden voorlichting op het gebied van opleiding en personeelsbeleid. Daarnaast biedt ze veel informatie aan via internet (www.oom.nl). Verder geeft OOM inzicht in het aanbod van relevante cursussen en aanbieders. Met financiële bijdragen stimuleert het opleidingsfonds het volgen van opleidingen en cursussen. OOM werkt met een landelijk netwerk van gespecialiseerde adviseurs. Deze staan leden bij met adviezen op maat.

Over het Europees Sociaal Fonds (ESF)
Het Europees Sociaal Fonds is met een budget van 1,7 miljard euro een belangrijk financieringsmiddel voor het scheppen van nieuwe en betere banen én het ontwikkelen van vaardigheden van de beroepsbevolking. Subsidie kan worden aangevraagd door gemeenten, fondsen voor opleiding en ontwikkeling, UWV, CWI en verschillende ministeries. Het ESF richt zich op drie prioriteiten: activering voor werkzoekenden en arbeidsgehandicapten, inzetbaarheid van de beroepsbevolking en 'een leven lang leren in het beroepsonderwijs.' De uitvoering van de subsidieregeling is in handen van het Agentschap SZW, een onderdeel van het ministerie van SZW.