Ingezonden persbericht


Gelderse Milieufederatie prijst Nijmegen voor lagere parkeertarieven schone auto's

Arnhem 24 januari 2006

De Gelderse Milieufederatie (GMF) heeft veel lof voor het plan van de gemeente Nijmegen om de prijs van een parkeervergunning afhankelijk te maken van de mate van vervuiling van een auto. In oktober 2005 stelde de milieuorganisatie zo'n maatregel al eens voor aan alle Gelderse gemeenten. Nijmegen geeft nu als eerste aan hiermee aan de slag te gaan. De GMF roept Gelderse gemeenten op het goede voorbeeld te volgen.

Zuinige, schone auto's zoals hybrides zouden door de Gelderse gemeenten gestimuleerd moeten worden door lagere parkeertarieven. Zo kan op een eenvoudige manier de stedelijke lucht schoner worden, stelde de Gelderse Milieufederatie in oktober 2005.

De achterliggende gedachte was om niet alleen het bedrijfsleven - met hun bussen en vrachtwagens - aan te zetten om over te schakelen op schonere wagenparken, maar ook de burgers. Met prijsprikkels in de parkeertarieven worden automobilisten gestimuleerd om schonere auto's aan te schaffen.

De GMF stelde daarom al in oktober voor om in de Gelderse steden parkeertarieven afhankelijk te maken van de vervuiling door de auto. Schone auto's, zoals hybrides, auto's op LPG of aardgas en de zeer zuinige Smart zouden tot de helft minder parkeergeld kunnen betalen.

Ervaringen in het buitenland tonen aan dat het werkt. Zo werkt het gedifferentieerde parkeersysteem in het Oostenrijkse Graz, waar automobilisten met schone auto's worden beloond, al meer dan een jaar naar tevredenheid. De controle en handhaving van een dergelijk parkeersysteem is betrekkelijk eenvoudig. Bezitters van schone voertuigen kunnen een vignet aanvragen bij hun gemeente, welke achter de voorruit bevestigd kan worden. Dit vignet is vervolgens in alle deelnemende gemeenten geldig.

De lagere prijs voor parkeervergunningen voor schone(re) auto's is een van de talrijke maatregelen die Nijmegen wil nemen in het kader van het Gemeentelijke Uitvoeringsprogramma Luchtkwaliteit. Dit Uitvoeringsprogramma steekt met kop en schouders uit boven dat van andere gemeenten in Nederland. Zo staan er plannen in om de fietsvoorzieningen in de stad verder te verbeteren, wordt het bedrijfsleven aangespoord over te schakelen op schone voertuigen, geeft de gemeente zelf het goede voorbeeld en start Nijmegen met milieuzonering. Slechts enkele Nederlandse gemeenten, zoals Amsterdam, kunnen wat aanpak van de luchtkwaliteit betreft wedijveren met Nijmegen.

Dit persbericht is verzonden door:
Gelderse Milieufederatie
Eric van Kaathoven
Communicatieadviseur en Beleidsmedewerker Duurzame Energie Jansbuitensingel 14
6811 AB Arnhem
tel. 026 351 50 69 Nieuw nummer! 026-3523740
tel. 06 48 96 44 78
e.van.kaathoven@geldersemilieufederatie.nl Nieuw adres! (het oude blijft voorlopig ook geldig)