Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

24 januari 2006
LNV versoepelt steunmaatregel jonge agrariërs

De eerste opstelling van de steunmaatregel voor jonge boeren en tuinders is geweest. Veel van de aanvragers hebben nu recht op een steunbijdrage, mits de investering is afgerond. De einddatum voor indienen is juli 2006. Vooral wanneer er een vergunningaanvraag moest worden gedaan, kan dit te vroeg zijn om de investering te hebben afgerond. Dit zou beteken dat er geen steun wordt uitbetaald. Na aandringen van het NAJK heeft het ministerie van LNV besloten soepeler om te gaan met de aanvragen rondom onroerend goed, maar de einddatum blijft staan.

Het NAJK heeft van een groeiende groep leden gehoord dat de einddatum van juli 2006 moeilijk haalbaar is in verband met vergunningaanvragen voor de bouw van onroerend goed. Ze geven wel aan dat er waarschijnlijk wel met de bouw begonnen is, maar dat de afronding hiervan problemen kan geven. Dit probleem is in het najaar van 2005, bij de evaluatie van de regeling, bij het ministerie neergelegd. Toen kwam het antwoord van LNV dat het oprekken van de regeling niet mogelijk was omdat het dan buiten de termijn van de huidige POP valt. Investeringen die niet zijn afgerond op 1 juli zouden worden afgewezen.

Toch heeft men binnen het ministerie getracht te kijken wat er wel mogelijk is binnen de voorwaarden. Uitkomst hiervan is dat de eis van afronding van investering in onroerend goed wordt losgelaten. Wanneer men bijvoorbeeld steun heeft aangevraagd voor de bouw van een opslagloods, maar op 15 juni niet verder is gekomen, door procedures voor het verkrijgen van een bouwvergunning, dan het heien en storten van de vloeren, dan kan men dit toch indienen voor zover het is afgerond.
Nadeel kan zijn dat het totale aangevraagde investeringsbedrag nog niet is gehaald. Voordeel is dat deze aanvraag wel wordt goedgekeurd bij indienen, en men ondanks het niet af hebben van de investering toch steun ontvangt. Het NAJK is dan ook verheugd met de versoepeling van de regeling, maar gaat er vanuit dat bij de komende opstelling van de regeling, ergens in de tweede helft van 2006, de termijn tot afronding van investering wordt opgerekt naar 2 jaar, om zo deze problemen niet weer te krijgen.

Erik Smelt
Vice -voorzitter Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) Portefeuillehouder bedrijfsovername