Stadsdeel ZuiderAmstel Amsterdam


Blauwe zone rond Kastelenplein IV

Het dagelijks bestuur van stadsdeel ZuiderAmstel heeft ingestemd met het aanleggen van een blauwe zone bij Kastelenplein IV in Buitenveldert. Dit is het meest oostelijk gelegen deel van de Kastelenstraat waar onder meer supermarkt C1000 is gevestigd. Op maandag 30 januari om 09.00 uur zal stadsdeelwethouder Paul Beving de eerste streek blauwe verf zetten.

Ondernemers en Paul Beving hebben zich geruime tijd ingespannen voor de blauwe zone. Beving: "Blauwe zones zijn belangrijk voor de levensvatbaarheid van winkelbedrijven én voor de leefbaarheid van een wijk".

Veel klanten komen met de auto en willen die zonder kosten voor de deur kwijt. Dat is dankzij de blauwe zone mogelijk." Bezoekers kunnen er vanaf maandag 30 januari maximaal anderhalf uur hun auto gratis parkeren. De blauwe zone geldt van maandag tot en met zaterdag van 09.00 uur tot 19.00 uur. Omwonenden kunnen dus 's avonds en voor 09.00 uur hun auto wel kwijt.

Voor omwonenden zijn er door de blauwe zone overdag minder parkeerplekken. Daarom is overleg gevoerd met de verschillende belanghebbenden. Uiteindelijk is het goed voor de buurt - vinden ook de bewoners - dat er winkels blijven op het Kastelenplein.

Omdat er in dit deel van Buitenveldert geen betaald parkeren wordt ingevoerd, is een `gewone' blauwe zone mogelijk. Dit is in tegenstelling tot andere gebieden in de stad waar wel betaald parkeren geldt. Daar worden de blauwe zones juist opgeheven en vervangen door een fiscale tien centzone.