Erasmus MC


24-01-2006: Onderzoek aan biologische klok gebundeld in groot Europees netwerk

In januari is een nieuw Europees onderzoeksnetwerk gestart, EUCLOCK genaamd, waarin 34 onderzoekers van 29 verschillende universiteiten en bedrijven uit 11 landen de krachten bundelen om het mechanisme van het gelijkzetten van de biologische klok te ontrafelen. Voor dit unieke onderzoek, dat in januari is gestart en 5 jaar gaat duren, heeft de Europese Gemeenschap meer dan 16 miljoen Euro beschikbaar gesteld. Nederlandse deelnemers aan dit initiatief zijn de Universiteit van Groningen, het Leids Universitair Medisch Centrum, het Erasmus Medisch Centrum en Personal Health Instute Int. VOF.

Nagenoeg alle hogere levensvormen vertonen circadiane (circa = ongeveer; dies = etmaal) veranderingen in fysiologie en gedrag. Bekende voorbeelden van circadiane ritmen bij de mens en andere zoogdieren zijn de dagelijkse schommelingen in bloeddruk, lichaamstemperatuur en prestatievermogen, alsmede de slaap-waak cyclus. Deze biologische ritmen verlopen onafhankelijk van de dagelijkse licht-donker cyclus en worden gestuurd door een intern uurwerk in de hersenen, beter bekend als de "biologische klok". Om te voorkomen dat de biologische klok uit de pas gaat lopen met het aardse dag-nacht ritme, wordt hij iedere dag opnieuw gelijk gezet als reactie op licht.

Het belang van het resetting mechanisme voor de biologische klok, en dus voor het functioneren van een organisme, blijkt duidelijk uit het feit dat de actieve periode van de mens zelden synchroon loopt met de dag-nacht cyclus. We verlengen met behulp van kunstmatig licht voortdurend de lengte van de natuurlijke dag. Wanneer we verre reizen van oost naar west of omgekeerd maken moet de klok zich opnieuw aanpassen aan de nieuwe tijd op de plaats van aankomst, een verschijnsel beter bekend als jetlag. Verder kunnen bij het ouder worden, of door een erfelijk defect in de biologische klok problemen ontstaan bij de aanpassing van de slaap-waak cyclus aan de omgeving. Wellicht de meest voorkomende oorzaak van desynchronisatie van interne en externe tijd is werken in ploegendienst, iets wat 20% van de beroepsbevolking doet.

EUCLOCK gebruikt geavanceerde onderzoeksmethoden op het niveau van genen en eiwitten, fysiologie en gedrag. Zo wordt bijvoorbeeld ploegendienst nagebootst in diermodellen en worden gegevens gekoppeld aan onderzoek bij de mens. De verkregen onderzoeksresultaten zijn niet alleen van groot fundamenteel belang, maar dragen ook bij aan een verbeterd menselijk welbevinden in de moderne 24-uurs samenleving.