Ingezonden persbericht


Inter Access: voordelen Service Oriented Architectures bereikbaar voor iedere organisatie

Hilversum, 24 januari 2006 - Bedrijven van elke omvang profiteren maximaal van de voordelen van een Service Oriented Architecture (SOA). Door te kiezen voor een SOA-strategie en -aanpak komt men tegemoet aan marktontwikkelingen die maximale flexibiliteit van diensten en verlaging van kosten vereisen. Een SOA kan de basis vormen voor de opzet van een portal, efficiënter inzet van personeel en optimaal Business Process Management. Juist kleinere organisaties met een beperkte IT-capaciteit en kleine budgetten hebben baat bij deze elementen. Dit blijkt uit de presentaties en reacties tijdens het evenement 'SOA in de praktijk', dat ICT-dienstverlener Inter Access en Oracle in januari 2006 organiseerden.

Bedrijven in alle sectoren staan voor de uitdaging om meer te doen met minder. Om dit mogelijk te maken, is een dynamische en wendbare organisatie essentieel. De IT-omgeving moet deze flexibiliteit ondersteunen, terwijl de kosten omlaag moeten. SOA is een technologieprincipe om een veerkrachtige IT-omgeving op te zetten. Op basis daarvan wordt een efficiënte bedrijfsvoering ondersteund en de service aan klanten verbeterd. Een voorbeeld van het resultaat van een SOA-aanpak is de opzet van een portal. Deze biedt een centraal toegangspunt tot diensten van een organisatie. De Gemeente Arnhem heeft bijvoorbeeld een portal opgezet, die de zelfservice van burgers vergroot. Zij kunnen online het WOZ-taxatierapport bekijken en eventueel bezwaar aantekenen, bezwaar maken tegen de gemeentelijke belastingen, honden aan- of afmelden voor hondenbelasting en verhuisberichten doorgeven. De ambtenaren die voorheen in de back-office bezig waren met het verwerken van deze diensten, worden nu vrijgemaakt om 'aan de voorkant' burgers te helpen. Dit zorgt voor een sterke verbetering van de dienstverlening.

De grote belangstelling voor het evenement laat zien dat er behoefte is aan informatie over SOA. "SOA is meer dan een hype", zo concludeerde Marcel Warmerdam van onderzoeksbureau IDC in zijn presentatie. Volgens Warmerdam vereisen de toenemende complexiteit van IT en de noodzaak eenvoudig toegang te bieden tot informatie een geheel nieuwe aanpak van de bedrijfsvoering. "SOA is zo'n aanpak en slaat een brug tussen business en IT. De markt vereist een snelle reactie op veranderingen, een proces dat door IT wordt ondersteund. Tegelijkertijd kosten verlagen lijkt onmogelijk. Maar omdat het met een SOA niet nodig is legacy-applicaties te vervangen, blijven de kosten binnen de perken."

"De doelstelling van een SOA is niet zozeer het aanpassen van de technologie, maar het verbeteren van de bedrijfsvoering op basis van IT", zegt Han Dieperink, lid van de hoofddirectie van Inter Access. "Een SOA vormt de basis voor de herinrichting van een organisatie. Met als uiteindelijk resultaat: verbeterde dienstverlening, de flexibiliteit om snel in te spelen op veranderingen én lagere kosten. Hiervan profiteren organisaties van iedere omvang. Het belangrijkste is dat bedrijven die een SOA-aanpak overwegen, niet te snel willen gaan. Beginnen vanuit de infrastructuur en kleine stappen nemen, zijn de basis voor een succesvolle SOA-strategie."

###

Over Inter Access
Inter Access is strategisch partner en dienstverlener op het gebied van informatie- en communicatietechnologie (ICT). ICT is een onmisbaar instrument om waarde te creëren in een dynamische economie waarin snelheid, efficiency, klantgerichtheid en flexibiliteit de randvoorwaarden vormen. Om dit instrument goed in te zetten, beschikt Inter Access over kennis van zowel technologie als zakelijke processen. Dit vertaalt zich in een breed portfolio van oplossingen die onze relaties helpen succesvoller in hun business te zijn. Naast de levering van oplossingen is Inter Access ook een innoverende partij op het gebied van On Demand, het leveren van ICT-diensten op afstand. En dat voornamelijk in de branches handel en industrie en in de publieke sector. Naast deze branches heeft Inter Access kennis van en ervaring met de financiële markt. Inter Access vertaalt zijn geïntegreerde visie in branchespecifieke oplossingen, ontworpen met specifieke aandacht voor beheer: Think, Build, Implement & Operate. Een helder en praktijkgericht model voor strategisch en operationeel succes.