Commissie Gelijke Behandeling

Personeelsadvertentie vaak in strijd met wet

24-01-2006 Op 24 januari 2006 hebben Expertisecentrum LEEFtijd en het Meldpunt Discriminatie Amsterdam (MDA) een interactieve checklist gepresenteerd waarmee werkgevers en werving- en selectiebureaus verboden leeftijdsonderscheid in advertenties kunnen voorkómen.

Deze checklist is gebaseerd op het Advies Leeftijdsonderscheid in advertenties van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB).

Sinds 2004 kent Nederland de Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij de arbeid en het beroepsonderwijs (WGBL). In deze wet is onderscheid op leeftijd bij het aanbieden van functies alleen toegestaan wanneer daar een goede reden voor is. Dat deze wet niet altijd wordt nageleefd, valt wekelijks te constateren door het lezen van personeelsadvertenties in bladen en op internet. De CGB krijgt hierover ook steeds meer klachten.

De genoemde checklist is ontwikkeld om duidelijk te maken wat hierbij niet (bijv. jong, maximaal 30-35 jaar) en wél (bijv. dynamisch, flexibel) mag. Naast het voldoen aan een wettelijke verplichting, biedt de checklist werkgevers de mogelijkheid een groter en gevarieerder personeelsaanbod aan te boren. Aanbevolen wordt om bij twijfel of de advertentie leeftijdsneutraal is, te vermelden dat alle leeftijden (a.l.) in aanmerking komen voor de functie. De totstandkoming van de checklist is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
De checklist staat online op www.leeftijd.nl. Het Advies Leeftijdsonderscheid in advertenties is te downloaden op deze website.