Gemeente Tilburg

24-1-2006
Regels ondergrondse olietanks slecht nageleefd
Gemeente gaat extra controles houden

Van de in 2005 gecontroleerde 22 bedrijven met een ondergrondse tank voor huisbrandstof of diesel, bleken 12 tanks niet te voldoen aan de regels en 10 waren reeds verwijderd. We vinden dit een erbarmelijk resultaat.

Daarom gaan we de komende maanden bij een groot aantal particulieren en bedrijven tanks controleren, aldus wethouder Jan Hamming. Hiermee voorkomen we onnodige vervuiling van de bodem. Maar we willen ook onze registratie op orde brengen en mensen voorbereiden op een controle. Dat doen we via onze website.

De overtredingen betroffen het overschrijden van de 8-wekentermijn bij sanering, het niet kunnen overleggen van tank- en installatiecertificaat en het niet uitvoeren van de jaarlijkse controles. Het niet voldoen aan de voorschriften van het Besluit Opslaan in Ondergrondse Tanks 1998 (BOOT) kan bij ernstige overtredingen leiden tot geldboetes. De 12 bedrijven met een tank hebben alle geconstateerde overtredingen tijdig ongedaan gemaakt. Om eigenaren goed te informeren en zich te laten voorbereiden op een controlebezoek in 2006, geeft de gemeente op haar website www.tilburg.nl een aantal pagina's met nuttige informatie.

Onzuiver
De afdeling Handhaving van de gemeente Tilburg heeft een bestand waarin zowel gesaneerde als in gebruikzijnde ondergrondse tanks geregistreerd staan. Op dit moment zijn er circa 240 in gebruikzijnde ondergrondse tanks bij zowel particulieren als bedrijven. Bij 10 van de 22 gecontroleerde bedrijven bleek de ondergrondse tank reeds verwijderd. Hieruit blijkt dat de registratie onzuiver is want dit was bij de gemeente niet bekend. Op de website van de gemeente is de registratielijst te raadplegen zodat eigenaren zelf kunnen controleren of de gegevens kloppen. Bij afwijkingen kunnen zij contact opnemen met de gemeente zodat de lijst kan worden opgeschoond.