Gemeente Grootegast


Gemeenteraden stemmen in met ontwerp kadernota buitengebied regio West-Groningen

De gemeenteraden van Grootegast, Marum en Zuidhorn hebben in hun vergaderingen van december 2005 en januari 2006 ingestemd met de ontwerp-Kadernota Buitengebied Regio West-Groningen en geven deze vrij voor inspraak en overleg. De raad van de gemeente Leek behandelt deze nota in zijn vergadering van 30 januari 2006.

Inspraak- en overlegprocedure
De Kadernota gaat begin dit jaar de inspraak- en overlegprocedure in. Van vrijdag 10 februari tot en met donderdag 23 maart 2006 ligt de nota ter inzage bij de vier gemeenten. Op dinsdag 21 februari 2006 vindt een inspraakavond plaats in `De Kruisweg' te Marum en op dinsdag 28 februari 2006 in `Balk' te Zuidhorn. De voorstellen die uit de inspraakprocedure komen, worden verwerkt in de definitieve Kadernota, die naar verwachting in mei/juni 2006 door de gemeenteraden wordt vastgesteld.
Daarmee is de eerste fase van het project afgerond. De tweede fase bestaat uit het opstellen van de bestemmingsplannen op basis van de vastgestelde Kadernota. De verwachting is dat in de loop van 2007 het voorontwerp gereed is en de nieuwe bestemmingsplannen buitengebied in 2008 van kracht zijn.
Dit is sterk afhankelijk van de mate waarin bedenkingen en zienswijzen worden ingebracht.

Achtergrond project
De gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn in het Westerkwartier hebben in 2004 besloten een gezamenlijke kadernota voor hun buitengebied op te stellen. Op basis van dit raamwerk kunnen de vier gemeenten nieuwe bestemmingsplannen voor het buitengebied opstellen. De huidige bestemmingsplannen zijn verouderd en niet meer afgestemd op nieuwe ontwikkelingen, zoals de schaalvergroting in de landbouw, de ontwikkeling van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) en de invulling van de vrijkomende agrarische bedrijfsgebouwen. Deze samenwerking heeft veel voordelen. Een landschap kent geen grenzen, en dat wordt met deze werkwijze gerespecteerd. Een inwoner van de ene gemeente krijgt straks (dan ook) niet meer te maken met heel andere voorwaarden dan een inwoner van de andere gemeente in hetzelfde gebied. Bovendien is de werkwijze efficiënter. Een voordeel van de uitwerking in bestemmingsplannen per gemeente is dat (zo nodig) ingespeeld kan worden op lokale afwijkingen.

Kadernota
Het doel van deze Kadernota is het formuleren van een integraal ruimtelijk streefbeeld voor het Westerkwartier en het formuleren van planologische uitgangspunten voor de herziening van de verschillende bestemmingsplannen buitengebied. De Kadernota bestaat uit een bundeling van provinciaal, regionaal en lokaal beleid. De nota bevat een beschrijving en een sterkte-zwakte analyse van het plangebied en een beschrijving van het ruimtelijk beleidskader en een integraal streefbeeld voor de regio. Daarnaast zijn de uitgangspunten voor de herziening van de vier bestemmingsplannen buitengebied opgenomen. Over een aantal onderwerpen is al beleid vastgesteld of worden nog afzonderlijke voorstellen gemaakt. Over die onderwerpen laat de Kadernota zich dus niet uit. Samen met de Kadernota vormen deze beleidsstukken de basis voor de nieuw op te stellen bestemmingsplannen. De nota geeft tot slot een vooruitblik op het opstellen van de verschillende bestemmingsplannen buitengebied.
---

(c) Gemeente Grootegast