VVD



Tweede-Kamerfractie
23-1-2006

Van Miltenburg: Harde voorwaarden aan instemming met WMO

De VVD-Tweede-Kamerfractie zal alleen instemmen met de invoering van de nieuwe welzijnswet, Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) als aan twee voorwaarden van de VVD wordt voldaan.

Ten eerste dat de drie amendementen 'Van Miltenburg' over compensatieplicht, het Persoonsgebonden Budget (PGB) en de positie van cliëntenraden worden aangenomen en in de wet worden vastgelegd. Voor de VVD staat vast dat het realiseren van de WMO uiteindelijk niet mag leiden tot bezuinigingen op bijvoorbeeld de verpleeghuiszorg en de zorg voor verstandelijk gehandicapten die uit de AWBZ wordt betaald.

In de ogen van de VVD zijn de amendementen Van Miltenburg essentieel voor het welslagen van de WMO. Voor het goed functioneren van de wet is het noodzakelijk dat de positie van alle betrokkenen, gemeenten en cliënten (degenen die zorg of hulp nodig hebben), goed is geregeld. De huidige wetstekst regelt slechts de positie van het bestuur. De amendementen voorzien in het goed positioneren van de cliënten in de WMO en vormen daarom een noodzakelijke aanvulling op de WMO. De amendementen worden, op één oppositiepartij na, inmiddels door een voltallige Tweede Kamer gesteund en door gehandicaptenorganisaties.

Daarnaast acht de VVD het niet denkbeeldig dat de invoering van de WMO kan leiden tot extra, onvoorziene uitgaven door het ministerie van VWS en daarmee tot onvoorziene tekorten op de begroting voor 2007 kan leiden. Dat kan bijvoorbeeld als het ijkmoment voor de overgang van de financiering voor de WMO en de invoeringsdatum van de wet ver uiteen komen te liggen. De VVD vindt het onaanvaardbaar als in een dergelijk geval het ministerie kosten voor invoeringsperikelen van een welzijnswet zou verhalen op de zorg voor chronisch zieken en gehandicapten. De VVD-fractie verlangt daarom van de staatssecretaris een garantie dat dat zeker niet zal gebeuren.

Voor nadere informatie: Anouchka van Miltenburg 070-318.29.17

maandag 23 januari 2006