GroenLinks

Start parlementair onderzoek naar bestrijding contrastrategieën door criminelen

24 januari 2006

Marijke Vos (GroenLinks) zal a.s. donderdag, als 1e woordvoerder in het spoeddebat over uitgelekte AIVD-informatie, een parlementair onderzoek bepleiten naar de bestrijding van contrastrategieën door criminelen. Criminele organisaties proberen in toenemende mate het werk van politie, justitie en inlichtingendiensten te ontregelen door actief geheime informatie illegaal te verkrijgen. Zij slagen daarin, omdat er of sprake is van corruptie bij individuele ambtenaren of doordat ambtelijke diensten incompetent omgaan met het afschermen van geheime informatie.

GroenLinks wil dat het parlement inzicht krijgt in de omvang en aard van deze problematiek. Daarnaast zal op basis van de feitelijke bevindingen bekeken moeten worden welke nieuwe maatregelen noodzakelijk zijn om mogelijke corruptie of incompetentie als bronnen voor contrastrategieën te bestrijden.

Het incident rond de door de telgraaf gepubliceerde geheime AIVD informatie staat niet op zich. Er is in binnen- en buitenland een aanhoudende golf van niet opgeloste liquidaties. Voor enkele slachtoffers geldt dat er een mogelijke relatie bestaat tussen het publiek worden van hun bereidheid om mee te werken aan justitieel onderzoek en een daarop volgende liquidatie. Groepen waartegen strafprocedures lopen, zoals de Amsterdamse Hells Angels, lijken getipt te worden over cruciale opsporingsinformatie. Gevolg: criminele organisaties lijken steeds meer in staat om succesvolle contrastrategieën te ontwikkelen in hun strijd tegen politie en justitie.

GroenLinks zal in een motie de Tweede Kamer oproepen tot een parlementair onderzoek, dat niet alleen feiten blootlegt, maar ook de katalysator wordt voor een meer effectieve bestrijding van contrastrategieën door criminelen.

Marijke Vos
Den Haag, 24 januari 2006