GroenLinks

GroenLinks: "nationale parlementen moeten onderzoek naar CIA-vluchten instellen"

Cia-kampen in Europa 24 januari 2006

Het is de hoogste tijd dat nationale parlementen onderzoek gaan doen naar de veelbesproken geheime CIA-vluchten en naar de betrokkenheid van de nationale autoriteiten. Dit zei GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg dinsdag in haar toespraak bij de Raad van Europa in Straatsburg.

Ze sprak daar namens de groene fractie in het Europees Parlement nadat de Zwitserse senator Dick Marty een tussenrapportage van zijn onderzoek naar de CIA-vluchten bekend had gemaakt. Hieruit bleek onomwonden dat de CIA honderden vluchten met gevangen van en naar Europese luchthavens heeft uitgevoerd. De verdachten werden uiteindelijk naar landen getransporteerd waar martelingen veelvuldig voorkomen.

Buitenweg vindt het bijzonder verontrustend dat nationale autoriteiten hoogstwaarschijnlijk op de hoogte waren van deze vluchten en niets deden om ze te stoppen. Mogelijk zijn lidstaten actief betrokken geweest bij deze praktijken.

Beschamende stilte
"Het is dan ook de hoogste tijd dat de lidstaten met aanvullende informatie komen. De stilte rondom deze zaak is beschamend. Wat mij betreft staat de geloofwaardigheid van de Europese Unie op het spel. In het Europees Parlement zullen we er alles aan doen om de onderste steen boven te krijgen, maar we kunnen het niet alleen".

Ze vindt het vooral opmerkelijk dat veel Europese landen en ministers van buitenlandse zaken aanvankelijk verontwaardigd reageerden richting de VS, maar na een etentje met de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Condoleeza Rice opeens gerust gesteld waren. "Ik zou van minister Bot graag horen wat Rice heeft gezegd dat zo geruststellend was. Bovendien vraag ik me af of niet sprake was van gespeelde verontwaardiging, aangezien het volgens de Raad van Europa onwaarschijnlijk is dat de lidstaten niet op de hoogte waren."

De Raad van Europa heeft de lidstaten gevraagd voor 21 februari met aanvullende informatie te komen. "In samenwerking met ons en de Raad van Europa moeten de nationale parlementen ervoor zorgen dat de lidstaten zich aan die deadline houden. Deze hele discussie moet niet alleen een mediacampagne zijn, maar vooral ook een gezamenlijke parlementaire campagne."

GroenLinks in de Tweede Kamer heeft al aangekondigd inderdaad Kamervragen over de CIA-vluchten te stellen. Verdere initiatieven worden overwogen.

Grenzen bepalen
Buitenweg is ook van mening dat het goed zou zijn een discussie te starten over de definities van marteling. "Op zijn zachtst gezegd hanteren de VS volstrekt andere definities dan wij in Nederland en Europa gewend zijn. Hoge Amerikaanse functionarissen hebben verklaard het bijna laten verdrinken van verdachten niet als marteling te zien. Het zou goed zijn deze definities te bespreken en duidelijk te maken waar volgens de EU de grenzen liggen."

Kathalijne Buitenweg is lid en coördinator namens de groene fractie van de tijdelijke commissie die het Europees Parlement heeft ingesteld om de CIA-kwestie te onderzoeken. Ze is ook lid van de commissie justitie, binnenlandse zaken en rechten van de burger en de EU-VS delegatie van het Europees Parlement.

Zie ook:


* website Raad van Europa

«